Η προετοιμασία της Συνόδου, ΠΔΠ, Brexit και COVID19 στο επίκεντρο του ΣΓΥ

Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, η κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ο συντονισμός των πολιτικών σε σχέση με τον COVID19 θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ερχόμενης Τρίτης 13/10, το οποίο θα διεξαχθεί με τη φυσική παρουσία των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ανώτερο διπλωμάτη, το θέμα των Βαρωσίων έχει ήδη τεθεί δύο φορές στο COREPER  (Συμβούλιο - Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των 27) και αναμένεται να τεθεί εκ νέου τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ - Δευτέρα) και τη Σύνοδο Κορυφής (Πέμπτη) από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο θα εξετάσει τα σχέδια συμπερασμάτων για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και να εξετάσουν την πορεία. Θα πραγματοποιήσουν μια συζήτηση προσανατολισμού για την αλλαγή του κλίματος. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν επίσης συζήτηση για το συντονισμό COVID-19. Οι σχέσεις με την Αφρική θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ θα εξεταστούν και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακολούθως η Προεδρία θα ενημερώσει τους Υπουργούς σχετικά με τις τριμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν μετά την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου 2020.  Επτά συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε αυτόν τον διάλογο. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε νέους ίδιους πόρους, στη διακυβέρνηση της ΕΕ επόμενης γενιάς, στους φακέλους των προγραμμάτων της ΕΕ και σε οριζόντια ζητήματα όπως το κλίμα, το φύλο και η βιοποικιλότητα.

Ο ανώτερος διπλωμάτης εξήγησε αναλυτικά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ και το πακέτο ανάκαμψης, ότι παρά την προσωρινή (μέχρι την επόμενη Τετάρτη) διακοπή των θεσμικών διαπραγματεύσεων με τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, "έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος" και "το Συμβούλιο έχει ήδη κάνει παραγωγικές προτάσεις προς το ΕΚ", σημειώνοντας πως "καταγράφεται μια δραματοποίηση" την οποία έκρινε ως "αναντίστοιχη" με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

"Eίμαστε κοντά στο να έχουμε συμφωνία για τα ποσά επί των προγραμμάτων που επιθυμεί το ΕΚ", είπε. "Τα άλλα  είναι τα συνήθη της δραματοποίησης  που έχουμε κάθε φορά", τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ καθόρισαν τις παραμέτρους ενός συνολικού πακέτου 1 824,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο - 1 074,3 δισεκατομμύρια ευρώ - και ένα νέο μέσο με χρηματοοικονομική δύναμη 750 δισεκατομμύρια. Στόχος της Προεδρίας είναι να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν, ξεκαθάρισε ο ανώτερος διπλωμάτης.

Σε σχέση με το Brexit, o επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΒ και για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης. Ο 9ος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, με σημαντικές διαφορές να απομένουν σε βασικά θέματα. H Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησαν στις 3 Οκτωβρίου και συμφώνησαν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παραμένουν σημαντικά κενά, ιδίως – αλλά όχι μόνο– στους τομείς της αλιείας, των ίσων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης. Υπογράμμισαν δε ότι η εργασίες πρέπει να ενταθούν προκειμένου να γεφυρωθούν αυτά τα κενά. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και επιμένει στην κατάργηση προβληματικών ρητρών που παραβιάζουν τη συμφωνία αποχώρησης, η οποία επικυρώθηκε και από τις δύο πλευρές και τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2020. Η ΕΕ προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να να τροποποιήσει το νομοσχέδιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την 1η Οκτωβρίου, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση των υποχρεώσεών της βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας παράβασης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι σχέσεις ΕΕ-ΗΒ θα συζητηθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15-16 Οκτωβρίου 2020. Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, οι Υπουργοί θα επιδιώξουν να προωθήσουν μια σύσταση για μια συντονισμένη προσέγγιση για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας. Οι αποφάσεις για το εάν θα εισαχθούν τέτοιοι περιορισμοί παραμένουν ευθύνη των κρατών μελών. Ωστόσο, μια συντονισμένη προσέγγιση είναι απαραίτητη για την αποφυγή κατακερματισμού και αναστάτωσης και για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στο Συμβούλιο σχετικά με το κείμενο σχεδίου σύστασης του Συμβουλίου, βάσει πρότασης της Kομισιόν της 4ης Σεπτεμβρίου 2020. Το σχέδιο σύστασης περιλαμβάνει γενικές αρχές που λαμβάνονται υπόψη κατά τον συντονισμό των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αναλογικότητας και της μη διάκρισης, κοινά κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως αθροιστικό ποσοστό 14 ημερών, χαρτογράφηση περιοχών κινδύνου ανά περιοχή, που πρέπει να δημοσιεύονται από το ECDC, κοινά κατώφλια κατά την εξέταση περιορισμών, κοινό πλαίσιο όσον αφορά πιθανά μέτρα, ενημέρωση μεταξύ κρατών μελών και επικοινωνία με το κοινό.

Σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, ο διάλογος θα οργανωθεί σε δύο διαφορετικούς τύπους πολιτικών συζητήσεων: μια οριζόντια συζήτηση που θα καλύπτει τις γενικές εξελίξεις του κράτους δικαίου στην ΕΕ και ειδικές για τη χώρα συζητήσεις που αφορούν βασικές εξελίξεις ένα προς ένα σε κάθε κράτος μέλος.

Στο GAC του Οκτωβρίου, οι Υπουργοί θα έχουν την πρώτη τους οριζόντια συζήτηση, η οποία θα καλύπτει τις γενικές εξελίξεις του κράτους δικαίου, σε τέσσερις πυλώνες: συστήματα δικαιοσύνης. το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς· πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και άλλα θεσμικά ζητήματα. Ένα από τα υπό συζήτηση στοιχεία θα είναι η πρώτη έκθεση για το κράτος δικαίου, που εκδόθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν. Οι πτυχές που αφορούν συγκεκριμένες χώρες θα συζητηθούν μόνο στη συνεδρίαση της GAC της 10ης Νοεμβρίου. Εκεί, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε βασικές εξελίξεις σε πέντε κράτη μέλη, σύμφωνα με τη σειρά πρωτοκόλλου της ΕΕ: ​​Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία και Εσθονία.  Αυτή η νέα προσέγγιση αναμένεται να συνεχίσει να ακολουθείται τα επόμενα χρόνια: στο μέλλον, οι οριζόντιες συζητήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μία φορά το χρόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ οι ειδικές για κάθε χώρα συζητήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο, σύμφωνα με τη σειρά πρωτοκόλλου.

Τέλος, θα υπάρξει ένα σημείο πληροφόρησης από την Προεδρία σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Στις 24 Ιουνίου 2020, οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη διάσκεψη, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη συζητήσεων για το θέμα αυτό με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην εντολή του, το Συμβούλιο πιστεύει ότι η διάσκεψη θα πρέπει να ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:20

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.