Οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του ΕΚ τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια για το ζήτημα της Τουρκίας

Σε συνέχεια της εισήγησης του Υπάτου Εκπροσώπου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του ΕΚ τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια για το ζήτημα της Τουρκίας και της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά: "τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ανησυχητική αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων. Όλοι ανησυχούμε για κίνδυνο άμεσης πολεμικής σύρραξης", τόνισε εκ μέρους του ΕΛΚ ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ, ο οποίος μίλησε και ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

"Την περασμένη Πέμπτη φιλοξενήσαμε τον Έλληνα και τον Τούρκο Υπουργό και ακούγοντας συναδέλφους από όλα τα κόμματα κατέληξα ότι όλοι οι συνάδελφοι ζήτησαν τα εξής: άμεση αποκλιμάκωση, χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη που εξέφρασε το Συμβούλιο με Ελλάδα και Κύπρο, καταδικάζουμε τις δραστηριότητες γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, τις οποίες θεωρούμε παράνομες. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής υποστηρίζουμε ανοιχτά τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, υπό το φως επιθετικών κινήσεων της χώρας. Θέλουμε διάλογο, αλλά χρειάζονται περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα, που θα ευνοούν καλή τη πίστη το διάλογο".

"Ζητήσαμε από τον Τούρκο υπουργό να επανεξετάσει την ειλικρίνεια της ευρωπαϊκής προσφοράς στην Τουρκία. Δώσαμε στην Τουρκία το καλύτερο που είχαμε, να γίνει υποψήφια υπό ένταξη χώρα. Παρόλ’ αυτά, η Τουρκία αποκλίνει στα πάντα από την ΕΕ: και στην ανάλυση και στις αξίες και στις πολιτικές. Αναρωτιέμαι μήπως γίνεται κρατική πολιτική πάνω σε αυτό στην Τουρκία. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν οδηγεί πουθενά. Υπάρχει θέμα στο κράτος Δικαίου, την εξωτερική πολιτική, στον τρόπο που διεθνώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία, Σάντσεθ Αμόρ.

"Η Τουρκία έχει εξευτελιστική, αλαζονική συμπεριφορά και κάνει ανεύθυνη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στη Μεσόγειο. Δε χρειάζεται Ελλάδα να είναι μέλος της Ευρώπης για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά της. Η Τουρκία έχει επεκτατική συμπεριφορά και δημιουργεί μεγαλύτερο χάσμα με ΕΕ. Είπαμε ότι η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τα σκάφη της από τα αμφισβητούμενα ύδατα και να αλλάξει συμπεριφορά προς ΕΕ. Μόνο με τη διπλωματία μπορεί να προχωρήσει αυτή η σχέση γιατί θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε συμφέροντα με Τουρκία", κατέληξε ο εισηγητής.

"Ζητήσαμε από τον Τούρκο Υπουργό να αποσύρει τα πλοία του. Εισακούστηκε, έγινε η αποχώρηση, είναι ένα θετικό βήμα», τόνισε ο Μαλέκ Αζμανι, από τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους . "Τώρα ζητάμε να τερματίσει τις απειλές, να ανοίξει ο διάλογος και να υπάρξει βιώσιμη λύση στην σύγκρουση ενδεχομένως μέσω προσφυγής στη Χάγη, να αποκλιμακωθεί η κατάσταση τώρα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να δούμε Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ΕΕ. Χρειάζεται μια ανανεωμένη σχέση για έναν ζωτικής σημασίας εταίρο, την Τουρκία.

"Όταν έγινε η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά, χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες στις εκκλησίες στην Ελλάδα. Η Τουρκία συνεχίζει τους εκβιασμούς μέσω των μεταναστών, απειλεί την ΕΕ…", δήλωσε ο Ζερόμ Ριβιέρ, από την ομάδα ID, που ανήκει στην άκρα δεξιά. "Πριν η Τουρκία κάνει κάτι ανεπανόρθωτο, αρκετά με λόγια, ώρα για πράξεις: τέρμα στην τελωνειακή ένωση, να σταματήσουμε τη διαδικασία ένταξης. Ξυπνήστε Ευρωπαίοι", κατέληξε..

"Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και κατανόηση απέναντι Έλληνες συναδέλφους και πολίτες της Ελλάδας. Δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πώς αισθάνεται όταν απειλείται από επιθετικό και μεγάλο γείτονα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατάσταση δε θα διευκολυνθεί με μονομερείς κατηγορίες και εθνικιστικές κορώνες", δήλωσε ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι εκ μέρους των Πρασίνων.

"Να σταματήσει η κλιμάκωση και να επιστρέψουμε προηγούμενο στάτους κβο, με διαπραγματεύσεις για πλήρη στρατηγική συμφωνία για Μεσόγειο, να αρνηθούμε να μιλάμε για αυτοκρατορίες και αρνούμαι να κάνω κάτι τέτοιο. Να παροτρύνουμε τους Τούρκους συναδέλφους μας να δώσουν αξιοπιστία για Δημοκρατία. Και τέλος, θα πρέπει να επεκτείνουμε Πράσινη Συμφωνία και Μεσόγειο. Νέα πράσινη τεχνολογία όχι υδρογονάνθρακες", τόνισε.

Εκπροσωπώντας την ομάδα των συντηρητικών ECR, ο Ε. Φράγκος είπε: "εδώ και έξι μήνες δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από διάλογο και λογική. Αν θέλετε πόλεμο, δώστε της στήριξη. Στηρίζουμε βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις για να πληγεί οικονομία Ερντογάν. Δυστυχώς ο Μπορέλ και οι συνεργάτες του προβάλουν τουρκικές θέσεις. Ντρέπομαι".

Εκ μέρους της ΕυρωπαΪκής Αριστεράς, ο Μάρτιν Σιρντεγουαν τόνισε με τη σειρά του "η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι Ευρωπαϊκή σύγκρουση. Θα πρέπει η Τουρκία άμεσα να σταματήσει απειλές και πολεμοχαρείς κινήσεις και να μπει στον πολιτικό διάλογο. Απευθύνομαι στον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν υπάρχει πια οθωμανική αυτοκρατορία. Προϋπόθεση να σταματήσει άμεσα τις παράνομες γεωτρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και να δεχθεί δίκαιο θάλασσας. Παρακαλώ οι εξαγωγές όπλων να σταματήσουν από κράτη μέλη προς την Τουρκία… Κύριε Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος ΕΕ μόνο αν αλλάξετε πολιτική στη Μεσόγειο".

Τέλος, "κοινή πάλη λαών, καμιά αλλαγή συνόρων, απόρριψη διευθετήσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αξιοποίηση θαλάσσιου πλούτου με βάση τις εθνικές ανάγκες, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του", πρότεινε από την πλευρά του ΚΚΕ (μη εγγεγραμμένων σε κάποια πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου) ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.