Τη δέσμευση της ΕΕ για πολιτική λύση μετέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη Λιβύη

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Josep Borrell επισκέφθηκε χθες τη Λιβύη για πρώτη φορά από την αρχή της εντολής του, συνεχίζοντας τις προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Προεδρίας και τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Faiez Serraj στην Τρίπολη και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aguila Saleh στο Al Qubah στην ανατολική Λιβύη.

Στις συναντήσεις του, ο Josep Borrell επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ σε μια ολοκληρωμένη πολιτική επίλυση της κρίσης και επιβεβαίωσε ότι η Λιβύη παραμένει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ. Συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα και εξέφρασε την ισχυρή και ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την εθνική ενότητα της Λιβύης.

Η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη συνεννόηση της 21ης ​​Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου Serraj και του προέδρου του κοινοβουλίου Saleh, η οποία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση ξένων μαχητών, νέο γύρο στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο των 5 + 5, διαπραγμάτευση για την άρση του αποκλεισμού εξαγωγής πετρελαίου και επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί σε συμφωνημένη μεταρρύθμιση και ενδεχομένως εκλογές.

Στις συναντήσεις του ο Ύπατος Εκπρόσωπος χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός και τόνισε την ανάγκη για άμεση βιώσιμη εφαρμογή της.  Χαιρέτισε δε την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση των συνομιλητών του στη Λιβύη να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση και να σας εφαρμόσει τις αρχές στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. "Αυτή η διαδικασία είναι το μόνο διεθνές πλαίσιο που προσφέρει μια ρεαλιστική ευκαιρία για τον πολιτικό διάλογο που απαιτείται για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη", αναφέρει η ΕΥΕΔ. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις απαιτούμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης και στα μέτρα αποκλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και του ρόλου της επιχείρησης της Ειρήνης στην ΕΕ στην εφαρμογή του.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Serraj και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συζήτησε επίσης άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης και οι πρόσφατες δημόσιες διαδηλώσεις.

Στην Τρίπολη, ο Josep Borrell συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, Mustafa Sanalla, για να συζητήσει την ανησυχητική κατάσταση του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης που απαιτεί επειγόντως κοινή διεθνή αποφασιστικότητα και ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Λιβύης και την ευημερία του λαού της.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του στο Al Qubah με τον Πρόεδρο Saleh, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έλαβε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Λιβύη και μίλησε για σχετικές προοπτικές για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Πηγή: (KYΠΕ/ΘΑ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:02

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.