Γερμανικό ΥΠΕΞ: Απαραίτητος ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον τίτλο: «Ισχυροί μαζί: Mάας και Μπορέλ  κάνουν τον απολογισμό μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο», σημειώνεται πως στο Gymnich, την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις με την Τουρκία και τη Ρωσία, καθώς και η κατάσταση στη Λευκορωσία και η στρατηγική αντίδραση της ΕΕ στον Covid-19».

Όπως αναφέρεται "το ένα μετά το άλλο -τις τελευταίες εβδομάδες εξελίχθηκε εξαιρετικά δυναμικά μια ολόκληρη σειρά θεμάτων. Όχι μόνο όλα τα κράτη εξακολουθούν να έχουν να παλέψουν με την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειες της κρίσης. Η κατάσταση στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο ή στη Λευκορωσία και το Λίβανο είναι επίσης τεταμένη: Η ΕΕ καλείται σε πολλά μέτωπα να λάβει θέση και να ενεργήσει στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής. Η επονομαζόμενη συνάντηση Gymnich, αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης σε άτυπο πλαίσιο για τις τρέχουσες κρίσεις και ταυτόχρονα στην ανταλλαγή ιδεών για θεμελιώδη θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στρατηγικής σημασίας".

Για την Λευκορωσία σημειώνεται πως οι Υπουργοί Εξωτερικών διαβουλεύτηκαν από κοινού σε σχέση με τη συμβολή της ΕΕ για τη διατήρηση της πίεσης στον Πρόεδρο Λουκασένκο και την υποστήριξη προς τη χώρα, προκειμένου να βρει διέξοδο από την κρίση μέσω διαλόγου. Η Γερμανία επιδίωξε να λάβει υποστήριξη με στόχο έναν ειρηνικό εθνικό διάλογο και μία μεταβατική διαδικασία στη Λευκορωσία, αλλά και μια διαμεσολαβητική αποστολή του ΟΑΣΕ.

Στη συζήτηση για την Τουρκία, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην ολότητά τους. Στο τέλος της συνάντησης, ο Χάικο Μαας δήλωσε ότι «η σχέση μας είναι κάτι περισσότερο από τεταμένη λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήμασταν ενωμένοι στην αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο των άμεσων συνομιλιών εξακολουθεί να παραμένει ο πιο επείγων στόχος μας. Συμφωνήσαμε επίσης ότι τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να υποβληθούν στο Διεθνές Δικαστήριο προς διευκρίνιση». 

Βασικό στοιχείο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, προστίθεται, είναι η διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακριβώς επειδή οι σχέσεις με την ΕΕ είναι αυτή τη στιγμή επιβαρυμένες, είναι απαραίτητος ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για μια ειρηνική πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Πριν από την επίσημη έναρξη της συνάντησης του Gymnich, η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διοργάνωσε γεύμα εργασίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Γκαμπί Ασκεναζί. Θέματα ήταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην περιοχή και οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ, ένα σημαντικό ζήτημα για τη Γερμανία.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΠΒ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:09

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.