Χρύσανθος Φάκας:Πεφταστέρι φώτισε τον ουρανό της Κύπρου

Ο ουρανός της Κύπρου χθες βράδυ φωτίστηκε από ένα πεφταστέρι ή αλλιώς μετέωρο το οποίο ήταν ορατό από τη Λευκωσία και τις παραλιακές πόλεις της Κύπρου ώσπου να εξαϋλωθεί από την ατμόσφαιρα, όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου Χρύσανθος Φάκας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για το φαινόμενο, ο κ. Φάκας είπε ότι παρουσιάστηκε χθες βράδυ γύρω στις 2200.

«Πολλοί ήταν εκείνοι στην Κύπρο που είδαν τον ουρανό να γίνεται φωτεινός για λίγα λεπτά», είπε ο κ. Φάκας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει γίνει δέκτης διάφορων μαρτυριών από πολίτες ορισμένοι εκ των οποίων του είπαν επίσης ότι η λάμψη ήταν επίσης «λίγο πρασινωπή και να έχει κάποιους χρωματισμούς».

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν είχε την τύχη να το δει την ώρα που συνέβαινε, προσθέτοντας όμως ότι «επικοινώνησε πάρα πολύς κόσμος μαζί μου».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είπε ο κ. Φάκος, σίγουρα, δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, δηλαδή, εξήγησε, «δεν τίθεται θέμα για αστραπή».

Είναι, ανέφερε, «ένα μετέωρο, δηλαδή ένα πεφταστέρι που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και η ατμόσφαιρα άρχισε να το εξαϋλώνει».

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτά τα πετραδάκια, λόγω της βαρύτητας της γης αποκτούν πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι από την λάμψη που είδε από τα βίντεο που λήφθηκαν και την έντασή του το πεφταστέρι είχε ταχύτητα περίπου στα 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.  

Το φαινόμενο ήταν ορατό και στη Λευκωσία και στις παραλιακές πόλεις, είπε ο κ. Φάκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι είχε μαρτυρία από αυτόπτη μάρτυρα από την περιοχή Ακρόπολης η οποία «το είδε ξεκάθαρα να έχει μορφή πεφταστεριού, δηλαδή έσχισε τον ουρανό και είχε από πίσω του ουρά».  

«Ο περισσότερος κόσμος είδε την λάμψη. Λίγοι είδαν ότι έγινε το σχήμα του πεφταστεριού στον ουρανό», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πρόκειται για παρόμοιο φαινόμενο με μετέωρο που είχε εμφανιστεί το 2016, το οποίο ήταν εντονότερο και μάλιστα είχαν ακουστεί και κρότοι.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «δεν συντρέχει καμία ανησυχία». Είναι, εξήγησε, ένα πράγμα που συμβαίνει καθημερινά αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, ο πλανήτης Γη έχει τους δικούς του μηχανισμούς αυτοάμυνας. Η ατμόσφαιρα μόλις εισέλθει ένα ουράνιο σώμα στην ατμόσφαιρα λόγω της βαρύτητας της Γης, αρχίζει και αντιστέκεται σε αυτό μέχρι να το εξαϋλώσει.  

«Δεν είναι τυχαία η ατμόσφαιρά μας, είναι πολύ πυκνή και είναι δουλειά της να μας προστατεύει από τους μετεωρίτες», είπε.

 



ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:17

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.