Aσία: Εντυπωσιακή δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου

Από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Ομάν, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί για να δουν τον ήλιο να σχηματίζει ένα δαχτυλίδι φωτιάς γύρω από τη Σελήνη, σε μια σπάνια έκλειψη.

Στις δακτυλιοειδείς εκλείψεις η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει πλήρως τον ήλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας "δακτύλιος φωτιάς" γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το ηλιακό στέμμα δεν είναι ορατό. Η σημερινή έκλειψη ήταν ορατή στη Σαουδική Αραβία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία, όπου το επέτρεπαν οι μετεωρολογικές συνθήκες.

"Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο δακτυλιοειδείς εκλείψεις που θα παρατηρηθούν από τη Σιγκαπούρη αυτόν τον αιώνα. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για πολύ σπάνιο γεγονός για εμάς", είπε ο `Αλμπερτ Χο, ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας της Σιγκαπούρης. Η επόμενη θα είναι ορατή από τη χώρα αυτή το 2063.

Κάποιοι, όπως ο Τζέισον Τενγκ, 37 ετών, πήραν άδεια από τη δουλειά τους σήμερα για να παρακολουθήσουν και να φωτογραφίσουν το σπάνιο γεγονός που, όπως λένε "συμβαίνει μια φορά στη ζωή". Ο Αλεξάντερ Άλιν, γεωφυσικός από τη Γερμανία, ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο ακολουθώντας τις εκλείψεις.

"Διαρκεί μόλις δύο λεπτά, όμως είναι τόσο έντονο φαινόμενο που μιλάμε για αυτό με την οικογένεια και τους φίλους μας επί μήνες", εξήγησε. Στη νότια Ινδία, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στις παραλίες του κρατιδίου Τάμιλ Νάντου για να δει το φαινόμενο. `Ομως στο Νέο Δελχί, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν τόσο έντονη που η έκλειψη δεν ήταν ορατή και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε την απογοήτευσή του μέσω του Twitter. Η επόμενη έκλειψη Ηλίιου, τον Ιούνιο του 2020, θα είναι ορατή από μια στενή λωρίδα μεταξύ Αφρικής και βόρειας Ασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:43

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.