Ποια νομοθεσία καλύπτει τους αστροναύτες στο Διάστημα;

Όταν η Summer Worden ανακάλυψε, όπως ισχυρίζεται, ότι η εν διαστάσει σύζυγός της είχε εισέλθει ηλεκτρονικά στον τραπεζικό της λογαριασμό, η έκπληξη της ήταν μεγαλύτερη από ότι θα ήταν οποιουδήποτε άλλου.

Η εν διαστάσει σύζυγός της, με την οποία είναι στην διαδικασία του διαζυγίου, είναι η Anne Mclain, αστροναύτης της NASA, η οποία, το διάστημα εκείνο, βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Mclain, όπως αναφέρουν οι New York Times, αποδέχεται ότι έκανε log in στον λογαριασμό της πρώην συζύγου της, όμως αρνείται οποιαδήποτε κακόβουλη πράξη.

«Αρνείται κάθετα οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια», ανέφερε η δικηγόρος της Mclain, Rusty Hardin, με την οποία το euronews προσπάθησε να επικοινωνήσει, όμως δεν έλαβε κάποια απάντηση μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο.

Η NASA, με δήλωσή της στο NBC, ανέφερε πως η Mclain, που έχει πλέον επιστρέψει στην Γη, είναι «μία από τους κορυφαίους αστροναύτες της NASA», προσθέτοντας, όμως πως «δεν σχολιάζει προσωπικά ζητήματα ή ζητήματα σχετικά με το προσωπικό της».

Υπάρχει νόμος στο διάστημα;

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός λειτουργεί με βάσει την Διακυβερνητική Συμφωνία για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό(IGA), του 1998.

Πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία, που υπεγράφει από τις δεκαπέντε κυβερνήσεις που εμπλέκονται στον Σταθμό.

«Κάθε συνεργάτης διατηρεί την δικαιοδοσία και τον έλεγχο πάνω στα στοιχεία που δηλώνει και στο προσωπικό του Σταθμού που είναι πολίτες του», αναφέρει το άρθρο 5 της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η νομοθεσία της εκάστοτε χώρας στην Γη, ισχύει και στον ISS.

H Συνθήκη για το Διάστημα, του 1967, αποτελεί την βάση για την νομοθεσία που διέπει την γενική διαστημική νομοθεσία.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, 109 χώρες συμμετείχαν στην Συνθήκη, μεταξύ αυτών Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, ενώ 23 ακόμη έχουν συνυπογράψει αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην διαδικασία κύρωσης.

Στα βασικά της σημεία, η Συνθήκη προβλέπει την απαγόρευση της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο διάστημα, τον περιορισμό της χρήσης της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και ορίζει ότι το διάστημα είναι ελεύθερο για εξερεύνηση και χρήση από όλα τα κράτη, αλλά κανένα κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριαρχία στο διάστημα ή σε κάποιο ουράνιο σώμα.

Ωστόσο, δεν απαγορεύει τις στρατιωτικές δραστηριότητες, ή την ανάπτυξη όπλων στο διάστημα, με εξαίρεση τα πυρηνικά.

Μπορεί η συζήτηση σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις των πράξεων αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να είναι η πρώτη που ανοίγει, όμως, λογικά, δεν θα είναι η τελευταία.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των αστροναυτών που μπαίνουν σε τροχιά και αναπτύσσεται η τεχνολογία που αφορά στον τομέα των διαστημικών ταξιδιών, η συζήτηση για τα εγκλήματα μακριά από την Γη θα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:40

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Διχασμένη η Ισραηλινή κοινωνία – Αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος
18:45
Τα ζητήματα μετανάστευσης και τη στήριξη της οικονομίας θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι
18:09
"Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προς το παρόν δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο"
18:06
Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη συστήνουν οι πνευμονολόγοι ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες
17:29
Ικανοποίηση υπουργείου Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.