Ο νέος "ψυχρός πόλεμος" των 5G

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σίγουρα δεν εξέπληξε πολλούς ειδικούς την περασμένη Παρασκευή, όταν από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης έκανε λόγο για «τον τεχνολογικό παγκόσμιο πόλεμο που έχει ήδη ξεσπάσει».

Αφορμή στον Πούτιν έδωσε η επιβολή κυρώσεων κατά του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei από τις αμερικανικές αρχές. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ με τον Πούτιν ξέσπασε σε χειροκροτήματα, βλέποντας στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου έναν σημαντικό σύμμαχο σε αυτή τη σύγκρουση με την Ουάσινγκτον. «Η μάχη για τον έλεγχο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς προκαλεί μια γεωπολιτική σύγκρουση που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες και κυβερνήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πήτερ, Γερμανός ειδικός που παρακολουθούσε επίσης το Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ζητώντας μας ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Οι επικοινωνίες και οι ανάγκες άμυνας μιας χώρας, έχουν μετατρέψει το δίκτυο 5G σε ένα γεωπολιτικό ζήτημα και στο αγαπημένο όπλο του νέου ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Το βέτο του Προέδρου Τραμπ στον κινεζικό όμιλο Huawei, τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου 5G στον κόσμο, είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη σύγκρουση» λέει ο Γερμανός ειδικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας ή 5G όπως είναι γνωστή, θα προκαλέσει ένα γιγαντιαίο άλμα στην ασύρματη τεχνολογία παρόμοιο με αυτό που έφερε η εφεύρεση του επιτραπέζιου υπολογιστή», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός επιστήμονας.

Ήδη η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατηγορείται ότι κατασκόπευε τη Huawei και τον ιδρυτή της κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση ασκεί λογοκρισία σε γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook ή η Amazon.

Αν στις 19 Αυγούστου, ο πρόεδρος Tραμπ κάνει την απειλή του πραγματικότητα και ολοκληρώσει το βέτο κατά της Huawei, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν κυρώσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν αμφισβητεί την τεχνολογική πρωτοπορία των δικτύων 5G που η Huawei διαθέτει και ότι ο αποκλεισμός της μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη της 5G στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Οι αντίπαλοι του νέου Ψυχρού Πολέμου

Σε αυτόν τον ψυχρό πόλεμο των 5G, τα μπλοκ δεν είναι ακόμα πολύ καθορισμένα. Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας έχουν ευθυγραμμιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενιαία στάση. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα δίκτυα της Huawei και η Ισπανία δεν έχει ακόμη καθορισμένη θέση, περιμένοντας την κοινή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ περιορίστηκε στην εκπόνηση ενός αόριστου σχεδίου για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Επιτροπή ξεκίνησε το «5G για την Ευρώπη: ένα σχέδιο δράσης», το οποίο καθιέρωσε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη και τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές 5G στην ΕΕ. Τα κράτη πρέπει να αναθέσουν τη ζώνη συχνοτήτων που υποστηρίζει το 5G το 2020, στη συνέχεια να εγγυηθούν τις πρώτες εμπορικές εφαρμογές στο δίκτυο 5G και να προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του μέχρι το 2025.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των δικτύων, η δέσμευση είναι αρκετά ασαφής. Εναπόκειται απλώς στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA), για να ολοκληρωθεί μια συντονισμένη αξιολόγηση του 5G το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, 2019.

Η καθυστέρηση πάντως της ΕΕ στο 5G σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπως η Ασία (Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα) και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμφανής. Λίγες χώρες έχουν ανακοινώσει την έναρξη του δικτύου 5G. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η EE (Everything Everywhere), θυγατρική της BT, ξεκίνησε το πρώτο δίκτυο 5G σε περιορισμένες περιοχές σε έξι πόλεις (Μπέλφαστ, Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ, Εδιμβούργο, Λονδίνο και Μάντσεστερ). Στην Ιταλία, η Vodafone ξεκίνησε το 5G στο Μιλάνο, στη Ρώμη, στο Τορίνο, στην Μπολόνια και στη Νάπολη. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα έχουν εμπορική χρήση 5G μέχρι το τέλος του 2020. Και μόνο σε μικρές χώρες όπως η Φινλανδία και το Σαν Μαρίνο θα λειτουργήσει φέτος το δίκτυο με τη νέα τεχνολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα παγκόσμια έσοδα από το δίκτυο 5G θα φθάσουν τα 225 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025. Σε τομείς τόσο στρατηγικούς όσο και παραδοσιακούς όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η γεωργία ή οι επικοινωνίες θα συντελεστεί μια πλήρης επανάσταση με τα νέα δίκτυα. Μια πίτα πάρα πολύ σημαντική για να χωρέσει στο τραπεζομάντιλο της γεωπολιτικής.

Τι θα φέρει η επανάσταση 5G

Χάρη στην τεχνολογία 5G για παράδειγμα, η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα θα είναι πλέον μια ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία. Δεν θα χρειάζεται καν η τηλεόραση. Με τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ο θεατής θα παρακολουθεί τον αγώνα πριν καν αρχίσει, μέσα στα αποδυτήρια.

Αλλά και πιο χρήσιμα πράγματα: Αν σε ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι σας αρρωστήσετε σοβαρά, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε για μια επέμβαση. Ο χειρουργός θα σας εγχειρήσει εξ αποστάσεως χάρη σε χειρουργικά ρομπότ που θα υπακούουν αμέσως στις εντολές του, αν και θα βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Στα χωράφια οι αγρότες δεν θα φυτεύουν μόνο τους σπόρους, αλλά μικρά chips που θα ελέγχουν όλες τις εργασίες, από τη σπορά μέχρι την άρδευση και τη συγκομιδή με αυτοματοποιημένα τρακτέρ. «Σπίτια, εργοστάσια, αυτόνομα αυτοκίνητα και, δυστυχώς, ακόμη και οπλοστάσια θα μπορούν επίσης να ελέγχονται εξ αποστάσεως χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης γιατί όταν πατηθεί το πλήκτρο, το μηχάνημα ή η συσκευή θα απαντήσει σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου» εξηγεί η ισπανική El Pais και προσθέτει: «Δεν πρόκειται για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον. Αυτές οι εμπειρίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικά ή στο εργαστήριο. Και σύντομα θα είναι καθημερινές χάρη στην τεχνολογία που ονομάζεται 5G».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EURONEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.