Αποκαλυπτήρια για το ιπτάμενο ταξί της Lilium

Η Lilium, μια startup που εδρεύει στο Μόναχο, με αντικείμενο on-demand υπηρεσίες αεροταξί, αποκάλυψε την Πέμπτη το πρωτότυπο του πενταθέσιου ιπτάμενου ταξί της για πρώτη φορά. Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η παρουσίαση του Lilium Jet έγινε αφού είχε προηγηθεί η παρθενική πτήση του ηλεκτρικού αεροσκάφους στους ουρανούς της Γερμανίας νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Το πρωτότυπο, πλήρους κλίμακας και βάρους, κινείται χάρη σε 36 πλήρως ηλεκτρικούς κινητήρες που του επιτρέπουν να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, ενώ παράλληλα είναι αποδοτικό ως προς την οριζόντια πτήση του (cruise- πλεύσης). Η εταιρεία τονίζει την απλότητα του σχεδιασμού του καθώς δεν υπάρχουν ουρά, πηδάλιο, έλικες, κιβώτιο ταχυτήτων και πάνω από ένα κινητό τμήμα στη μηχανή, κάτι που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, δεν συμβάλλει απλά στην ασφάλεια και το χαμηλό κόστος του αεροσκάφους, αλλά παράλληλα επιτρέπει στους σχεδιαστές να επικεντρωθούν στη δημιουργία μιας «μαγικής» εμπειρίας πελάτη στην καμπίνα.

REUTERS/HANDOUT
 

«Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ήμασταν σε θέση να σχεδιάσουμε, να κατασκευάσουμε και να πετάξουμε επιτυχώς ένα αεροσκάφος που θα λειτουργεί ως το πρότυπό μας για μαζική παραγωγή. Πηγαίνοντας από τις δύο στις πέντε θέσεις ήταν πάντα η φιλοδοξία μας, καθώς μας επιτρέπει να ανοίξουμε τους ουρανούς για πολλούς περισσότερους επιβάτες. Είτε είναι φίλοι είτε οικογένειες που πετούν μαζί είτε business ταξιδιώτες που κάνουν ride-sharing στην πόλη, η ύπαρξη πέντε θέσεων παρέχει οικονομία κλίμακας που απλά δεν μπορεί να επιτευχθεί με δύο. Το Lilium Jet είναι όμορφο και ήμασταν ευτυχείς που το είδαμε στον ουρανό για πρώτη φορά. Με την τέλεια ισορροπία εμβέλειας και ταχύτητας, το αεροσκάφος μας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά τον τρόπο που οι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν και να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο» είπε ο Ντάνιελ Βίγκαντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Με μέγιστη ταχύτητα 300 χλμ/ ώρα και εμβέλεια 300 χλμ, το Lilium Jet, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι ικανό για μεγαλύτερα ταξίδια από τους περισσότερους ανταγωνιστές του- εν μέρει χάρη στον σχεδιασμό σταθερών πτερύγων του αεροσκάφους. Ενώ τα drone-based αεροσκάφη δαπανούν μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους για να κρατούν το αεροσκάφος στον αέρα, το Lilium Jet ανυψώνεται χάρη στον σχεδιασμό σταθερών πτερύγων, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται κάτω από το 10% της ιπποδύναμής του κατά την πτήση cruise. Κατά τους δημιουργούς του, η αποδοτικότητα αυτή σημαίνει πως το αεροσκάφος δεν θα είναι απλά ικανό να συνδέει προάστια με κέντρα πόλεων και αεροδρόμια με σιδηροδρομικούς σταθμούς, μα θα επιτρέπει και οικονομικά ταξίδια μεγάλων ταχυτήτων σε μεγάλες αποστάσεις.

REUTERS/HANDOUT
 

Το Lilium Jet πέταξε στις 4 Μαΐου, μετά από εκτενείς δοκιμές εδάφους στα κεντρικά της εταιρείας στο Μόναχο της Γερμανίας. Το πρωτότυπο, που ελεγχόταν μέσω τηλεχειρισμού, βρίσκεται τώρα σε στάδιο εκτενών πτητικών δοκιμών. Η Lilium σκοπεύει να το κατασκευάζει και χρησιμοποιεί στο πλαίσιο μιας υπηρεσίας αεροταξί on-demand: Με το πάτημα ενός κουμπιού οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να βρίσκουν την κοντινότερη πλατφόρμα προσγείωσης και να σχεδιάζουν εύκολα το ταξίδι τους. Επιλέγοντας από ένα δίκτυο πλατφορμών ανά πόλεις και περιοχές, θα μπορούν να κάνουν ταξίδια σε τιμές που είναι συγκρίσιμες με αυτές των ταξί, αλλά θα είναι τέσσερις φορές πιο γρήγορα. Η Lilium αναμένει την υπηρεσία αυτή να είναι σε λειτουργία ανά διάφορες πόλεις του κόσμου ως το 2025.

REUTERS/HANDOUT
 

Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 από τον Βίγκαντ και τρεις φίλους του από το Technische Universität München, και συγκέντρωσε περίπου 100 εκατ. δολάρια από επενδυτές. Σύμφωνα με τα σχέδιά της, τα αεροταξί της θα πετούν αρχικά πιλότοι με κανονικές άδειες, ωστόσο μακροπρόθεσμα υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη μιας αυτόνομης έκδοσης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:39

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.