Πρώτο Φεστιβάλ Επιστήμης στο Ινστιτούτο Κύπρου

Μια διαφορετική γιορτή για την επιστήμη, το πρώτο Φεστιβάλ Επιστήμης του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου με τη συμμετοχή 36 σχολικών ομάδων που θα παρουσιάσουν τα επιστημονικά τους επιτεύγματα στο ευρύ κοινό.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επικεφαλής του Γραφείου Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Κύπρου Χάρις Ηφαίστου είπε ότι το Φεστιβάλ Επιστήμης με τίτλο sCYence Fair 2019, αποτελεί καινοτομία για τα δεδομένα της Κύπρου, καθώς, όπως είπε, "για πρώτη φορά ξεφεύγουμε από τους απλούς διαγωνισμούς και παρουσιάσεις των μικρών μας ερευνητών".

Μαθητές σχολείων από όλη την Κύπρο θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ τις δικές τους επιστημονικές έρευνες. Το κοινό θα ξεναγηθεί στα σύγχρονα επιστημονικά εργαστήρια του Ινστιτούτου Κύπρου και θα παρακολουθήσει πρωτότυπες εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις και ενημερωτικές διαλέξεις.

"Επιδίωξη μας είναι να αναβαθμίσουμε μέσα από αυτή τη διοργάνωση το επίπεδο προβολής των ερευνητών του μέλλοντος, δίνοντας την ευκαιρία σε σχολικές ομάδες να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους δραστηριότητες στο ευρύ κοινό. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλει το Ινστιτούτο Κύπρου να διευρύνει τη στήριξη του στην έρευνα, να τη διαδώσει στην ευρύτερη κοινωνία και να απευθυνθεί σε όλες τις ηλικίες", ανέφερε η κ. Ηφαίστου.

Σχολικές ομάδες μαθητών ηλικίας από 9 έως 18 χρόνων θα παρουσιάσουν πειράματα, κατασκευές και ευρήματα μελετών, από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει από τον κόσμο των μελισσών μέχρι το διάστημα.

Η κ. Ηφαίστου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η χαρά της επιστήμης και η γνώση αφορά όλους, γι’ αυτό ενδυναμώνοντας το ενδιαφέρον των μικρών ερευνητών, τους δίνουμε ώθηση και τους ενθαρρύνουμε να ακολουθήσουν το δρόμο της εξερεύνησης της επιστήμης και της εξέλιξης.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα σύγχρονα εργαστήρια του ΙΚυ και να ενημερωθεί για τα ερευνητικά του προγράμματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, από τις 10:00 π.μ. – 6:00 μ.μ. και για τις δύο μέρες 15-16 Μαρτίου.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιστήμης sCYence Fair 2019, περιλαμβάνει εκτός από τις παρουσιάσεις των σχολικών ομάδων (https://scyence.cyi.ac.cy/program), διαλέξεις ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου και άλλων καταξιωμένων επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό (https://scyence.cyi.ac.cy/lectures).

Παρόλο που το Φεστιβάλ Επιστήμης διοργανώνεται για πρώτη φορά το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα έντονο, είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Ηφαίστου.

Οι συμμετοχές σχολείων από όλες τις επαρχίες της Κύπρου ξεπερνούν τις 24. Μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ, ενώ έχουν δημιουργηθεί πέραν των 36 σχολικών ομάδων, οι οποίες θα παρουσιάσουν τα επιστημονικά τους επιτεύγματα.

Οι πιο ευφάνταστες παρουσιάσεις και έρευνες θα αξιολογηθούν και θα βραβευθούν. Θα δοθούν τρία βραβεία, ένα για το Δημοτικό, ένα για το Γυμνάσιο και ένα για το Λύκειο.

Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ την εκδήλωση στηρίζει ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Ολες οι πληροφορίες στο https://scyence.cyi.ac.cy/.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης sCYence Fair 2019, το Ινστιτούτο Κύπρου θα φιλοξενήσει και το Συνέδριο του προγράμματος “SEMEP”. Το διεθνές πρόγραμμα “SEMEP” δημιουργήθηκε το 1993 με ελληνική πρωτοβουλία και συντονίζεται από την έδρα της UNESCO και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Σε αυτό συμμετέχουν 15 χώρες. Το «SEMEP» προωθεί την επιστημονική μελέτη και έρευνα σε περιβαλλοντικά θέματα και ενσωματώνει τεχνολογικά, οικονομικά, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα καθώς επίσης και ζητήματα ειρήνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα SEMEP Κύπρου συνεργάζεται με την Ομάδα Έρευνας στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας (ReSciTEG) του τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετέχοντας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα «Ark of Inquiry», «PLATOΝ» και «NEXT LAB». Επίσης, συμμετέχει και στον διαγωνισμό «Μαθητές στην Έρευνα - ΜΕΡΑ» που προκηρύσσει και οργανώνει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, μαθητές/τριες θα παρουσιάσουν τις δικές τους καινοτόμες επιστημονικές έρευνες που αφορούν στην : «Συνεργασία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω της επιστήμης, για αειφόρο ανάπτυξη»., που διεξήγαγαν υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και ερευνητών, κατά τις σχολικές χρονιές 2017-2019.

Στο συνέδριο του SEMEP συμμετέχουν σχολεία από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (Cyprus National Commission for UNESCO). Περισσότερες πληροφορίες στο https://scyence.cyi.ac.cy/semep-conference.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.