NASA: Στόχος η μόνιμη βάση στο φεγγάρι και μετά στον Αρη

Στόχος είναι να επιστρέψουμε ως ανθρωπότητα στο φεγγάρι και να παραμείνουμε εκεί σε μια μόνιμη βάση, δήλωσε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ Τζιμ Μπράιντενστιν.Όπως ανέφερε, όχι μόνο θα επιστρέψουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι αλλά θα εργάζονται και θα διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μόνιμη βάση που θα ιδρυθεί και με τη βοήθεια διαστημοσυσκευών και τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ, είπε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαστημική πολιτική των ΗΠΑ είναι η επιστροφή στο φεγγάρι με διεθνείς συνεργάτες και με εμπορικούς συνεργάτες.

Πολύ μεγάλης σημασίας, είπε, είναι να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο του φεγγαριού, γιατί στόχος μας είναι αυτή τη φορά να μείνουμε εκεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τεράστιο βήμα της ανθρωπότητας, που είναι η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Αρη.

Με την αξιοποίηση των φυσικών πηγών του φεγγαριού και με τις νέες τεχνολογίες που θα αναπτύξουμε θα έχουμε πλεον τις βάσεις για να στείλουμε τους πρώτους αστροναύτες στον Αρη και να ιδρύσουμε και εκεί μια ανθρώπινη αποικία.

Η αποστολή ανθρώπων στον Αρη, είπε, είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΝΑΣΑ.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Αρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα σχέδιά μας για διαστημική εξερεύνηση, είπε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ, αποτελούνται από τρία μέρη. Το πρώτο είναι η χαμηλής τροχιάς παρουσία μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το δεύτερο είναι η επιστροφή στο φεγγάρι και το τρίτο και κυριότερο είναι η μετάβαση στον Αρη.

Χρειαζόμαστε μια μόνιμη παρουσία του ανθρώπου σε άλλους κόσμους, εκτός του πλανήτη μας, και θα αρχίσουμε με το φεγγάρι και μετά τον Αρη, είπε.

Τα οφέλη που αποκόμισε η ανθρωπότητα από την εξερεύνηση του διαστήματος είναι τεράστια, σημείωσε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ, και μίλησε για τα τεχνολογικά άλματα σε πολλούς τομείς μέχρι και την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή τροφής.

"Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό", κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΝΑΣΑ Δρ. Τζέιμς Γκριν είχε πει ότι τη δεκαετία του 2020 οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη Σελήνη ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 2030 θα στείλουμε τους πρώτους ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη.

«Αναμένω ότι θα δούμε ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης τη δεκαετία του 2020» είπε, προσθέτοντας ότι καθώς θα αναπτύσσουμε τεχνικές και δυνατότητες όπως και τις απαραίτητες γνώσεις που θα μας επιτρέπουν να ζούμε και να εργαζόμαστε στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος, τότε «θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση και θα πάμε στον Άρη στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και στη δεκαετία του 2040».

Είπε ότι υπάρχουν ήδη διαστημοσυσκευές στον Άρη που προετοιμάζουν το έδαφος για τη μετάβαση των πρώτων ανθρώπων εκεί.

Γιατί όμως ο άνθρωπος να θέλει να μετατραπεί σε πολύ-πλανητικό είδος; ρώτησε το ΚΥΠΕ.

Ο άνθρωπος, είπε, είναι το πρώτο είδος στον πλανήτη Γη που έχει τη δυνατότητα να φύγει, όχι φυσικά να αφήσει πίσω του τη Γη, αλλά να αποικίσει άλλα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

«Είναι πραγματικά στα γονίδιά μας» είπε, αναφερόμενος και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εξερεύνησε τη Γη με ωκεανόπλοια, αποίκισε την Αμερική κτλ.

«Το διάστημα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση», πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην πρόκληση αυτή και αναφέροντας ως παράδειγμα την πολυεθνική συνεργασία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Φυσικά, ένας άλλος λόγος για να καταστούμε πολυ-πλανητικό είδος, είναι οι κίνδυνοι από το σύμπαν.

Η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β` για να επιβιώσει γιατί οι κίνδυνοι από το σύμπαν είναι πάρα πολλοί, προειδοποίησε ο γνωστός αστροφυσικός Μιτσίο Κάκου, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια αποικισμού του πλανήτη Αρη.

Ο Καθηγητής Κάκου είπε ότι βραχυπρόθεσμα ο αποικισμός του Αρη δεν θα φέρει οφέλη σε κανέναν, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί μια πολύ σοφή κίνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα εξαλειφθεί εν μια νυχτί όπως οι δεινόσαυροι.

“Διότι, βλέπετε, οι δεινόσαυροι δεν είχαν σχέδιο β`, δεν είχαν διαστημικό πρόγραμμα και εξαφανίστηκαν. Αλλά εμείς έχουμε πρόγραμμα και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αποικίσουμε άλλους πλανήτες. Δεν μπορεί να είμαστε ένα είδος που κατοικεί μόνον έναν πλανήτη. Πρέπει να κατοικήσουμε και άλλους, τουλάχιστον ακόμη έναν” είπε ο Καθηγητής σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:05

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.