Πώς οι δορυφόροι μας βοηθούν στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής (vid)

Όλοι έχουμε αρχίσει να αισθανόμαστε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Όχι μόνο λόγω του καλοκαιρινού καύσωνα, αλλά επειδή βλέπουμε την στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει πιο γρήγορα από ποτέ. Το γνωρίζουμε χάρη στην δορυφορική τεχνολογία, που μας δίνει μια παγκόσμια εικόνα του τι συμβαίνει στον πλανήτη.

Βρισκόμαστε στο Καμάργκ στη νότια Γαλλία - περιοχή που είναι διάσημη για το τοπίο και την άγρια φύση αλλά και ένα μέρος που απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τώρα δορυφόρους για να καταλάβουν τι συμβαίνει σε μέρη όπως αυτό και σε όλο τον πλανήτη μας.

Τα θαλάσσια τείχη στην ακτή του Καμάργκ χτίστηκαν τη δεκαετία του '80 σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κρατηθεί η Μεσόγειος στον κόλπο. Τότε η στάθμη της θαλασσας ανέβαινε λίγα χιλιοστά ετησίως. Τώρα, οι δορυφόροι έχουν ανακαλύψει ότι η στάθμη ανεβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πριν, καθως λιώνουν οι πάγοι και αυξάνεται η θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Ανίς Γκελμαμί, επιστήμονα του κέντρου La Tour du Valat:«Τα στοιχεία που διαθέτουμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία παρέχονται από δορυφόρους μέτρησης της θερμοκρασίας, τα οποία καθιστούν δυνατή τη μέτρηση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, μας δειχνουν ότι αυτή η αύξηση είναι ακόμη υψηλότερη σε σύγκριση με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα πριν. Μιλάμε για 4,8 χιλιοστά το χρόνο, γεγονός που είναι πολύ ανησυχητικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα που ήταν περίπου 3,4 χιλιοστά το χρόνο».


Οι επιστήμονες Ανίς Γκελμαμί και Ζαν Ζαλμπέρτ έχουν αφιερώσει τη καριέρα τους στη μελέτη υγροτόπων χαμηλού υψομέτρου όπως το Καμάργκ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ζήσει μια εκτεταμένη ξηρασία και τα τελευταία 20 χρόνια οι μέσες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά ένα βαθμό. Οι αλλαγές που παρατηρούν είναι μικρές, αλλά σημαντικές.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.