Κύπριος επιστήμονας στην ομάδα InSight της NASA για τον πλανήτη Άρη

Ο νεαρός κύπριος επιστήμονας Κωνσταντίνος Χαραλάμπους είναι ένα από τα μέλη της ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου που συνεργάζεται με τον Matt Golombek και τους επιστήμονες της JPL η οποία υπολόγισε τις πιθανότητες προσεδάφισης του σκάφους InSight της NASA στον Άρη, η οποία στέφθηκε χθες με επιτυχία.

 

 104501571 const

arhs 4 515x290

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα (PhD) στις Πλανητικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Imperial College London το 2014 με υποτροφία του Τμήματος για την απόδοση του. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Master of Engineering από το ίδιο Πανεπιστήμιο στον τομέα της Μηχανικής Πληροφοριακών Συστημάτων (2009).

Από το 2014 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ερευνητής σε πολλαπλούς τομείς της επιστημονικής ομάδας της αποστολής του διαστημικού σκάφους InSight της NASA για τον πλανήτη Άρη, με επίκεντρο την ομάδα κατασκευής και ανάλυσης του σεισμομέτρου βραχέας περιόδου (SP). Παράλληλα, ως μέλος της ομάδας Council of Terrains βοήθησε στην επιλογή του σημείου προσεδάφισης στην περιοχή του ισημερινού, Elysium Planitia, μια διαδικασία η οποία διήρκησε 4 χρόνια.

ev

Αμέσως μετά την προσεδάφιση στις 26 Νοεμβρίου, θα δουλέψει στην ειδική ομάδα της JPL για την επιλογή τοποθέτησης των οργάνων (ISSWG), με σκοπό την εγκατάσταση και θέση λειτουργίας των σεισμόμετρων του SEIS και του “τυφλοπόντικα” διατρητή HP3 μέσω του ρομποτικού χεριού. Εφόσον γίνει η κρίσιμη εγκατάσταση του γεωλογικού εργαστηρίου, ο Δρ. Χαραλάμπους θα αρχίσει την ανίχνευση πτώσεων μετεωριτών και κυριότερα την σεισμική εξερεύνηση με σκοπό το χαρακτηρισμό της σύνθεσης, το εσωτερικό, και γενικότερα την ιστορία εξέλιξης του πλανήτη Άρη.

Σύνταξη: Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.