Ιπτάμενο ρομπότ ανοίγει χερούλια πόρτας για να περάσει

Μια κλειστή πόρτα είναι ένα κλασικό εμπόδιο για ένα ρομπότ, πολύ περισσότερο για ένα που πετάει στον αέρα. Όχι όμως για το FlyCroTug, ένα νέο αμερικανο-ελβετικό μικροσκοπικό ρομποτικό drone, που είναι ικανό να μεταφέρει αντικείμενα πολύ βαρύτερα από το ίδιο και να ξεπερνά εμπόδια όπως μια πόρτα, απλώς ανοίγοντας το χερούλι της.

Το -μεγέθους παλάμης- FlyCroTug διαθέτει ένα ειδικό μηχανισμό προσκόλλησης που του επιτρέπει αφενός να ανυψώνει και να μεταφέρει αντικείμενα έως 40 φορές βαρύτερα από το ρομπότ (π.χ. μια κάμερα ή ένα μπουκάλι νερό σε μια επιχείρηση διάσωσης), αφετέρου να προσκολλάται το ίδιο σε επιφάνειες, π.χ. τοίχους ή πόρτες. Έτσι, δύο τέτοια ρομποτάκια σε συνεργασία μπορούν να πετάξουν ένα «λάσο» για να σηκώσουν ένα χερούλι και να ανοίξουν μια πόρτα.

Το πρωτοποριακό ρομπότ, που κατασκευάσθηκε από τα εργαστήρια του Μαρκ Κατκόσκι της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και του Ντάριο Φλορεάνο της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), παρουσιάσθηκε στο περιοδικό ρομποτικής "Science Robotics".

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, χάρη στο μικρό μέγεθός τους, τα FlyCroTug μπορούν να τρυπώσουν σε στενά μέρη και να πετάξουν κοντά σε εγκλωβισμένους ανθρώπους, μεταφέροντάς τους εφόδια ή άλλο εξοπλισμό (φαγητό, νερό, κινητό, κάμερα κ.α.), κάτι που τα καθιστά πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή πολέμου. Γι' αυτό, άλλωστε , ο στρατός των ΗΠΑ συγχρηματοδοτεί το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.