Συνάντηση προετοιμασίας είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Συνάντηση προετοιμασίας, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενόψει της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου με την κ. Σπέχαρ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόεδρος Προδρόμου είπε ότι «είχαν μια συζήτηση προετοιμασίας για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, αλλά κυρίως για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου».


Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, είπε, είναι η αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ , Τζέιν Χολ Λουτ, «ώστε να διακριβωθεί κατά πόσο τα εμπλεκόμενα μέρη, οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις, είναι πραγματικά έτοιμες για να έχουμε μια διεξοδική διαπραγμάτευση στη βάση ακριβώς του πλαισίου Γκουτέρες, των ερωτημάτων που τέθηκαν και υπάρχουν με τις παραμέτρους του ΓΓ».

Άρα, λοιπόν, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα εξυπακούεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τα εναπομείναντα θέματα πέραν του πλαισίου Γκουτέρες που έχει νευραλγική σημασία».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο ίδιος ο ΓΓ φροντίζει για την προετοιμασία και αυτό ακριβώς συμβαίνει με την αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του, Τζέιν Χολ Λουτ. «Για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι μόνο η ετοιμότητα, είναι όλες οι επαφές, όλη η διπλωματική προσπάθεια που γίνεται στο τελευταίο διάστημα, ώστε στο μέτρο που μας αναλογεί, και ανάλογα με τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και με την κατοχή της Κύπρου, και διότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουτέρες που για πρώτη φορά τόσο καθαρά οδηγεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο, μια κανονική χώρα κράτος μέλος της ΕΕ».

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι μια σημαντική στιγμή, «αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει προς τα ΗΕ και τον ίδιο τον ΓΓ την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπως προνοείται να γίνει, δηλαδή από εκεί που έμεινε η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο και με τη διαδικασία των ΗΕ και πάντοτε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

Σε ερώτηση για τη νέα navtex που εξέδωσε η Κύπρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης σε επιχειρήσεις διάσωσης και ασφάλειας. Αυτό είναι γνωστό και με τις κοινές ασκήσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τη βοήθεια που κατά καιρούς μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκώντας αυτές τις αρμοδιότητες του κράτους, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διάσωσης διεξάγει και αυτή την επιχείρηση στην οποία αναφέρεστε. Από εκεί και πέρα το ποια είναι η άποψη τρίτων μερών είναι διαφορετικό θέμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ρόλο να διαδραματίσει και τον διαδραματίζει έναντι της ΕΕ και είναι ένας πολύτιμος της εταίρος – αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές – και σε ζητήματα διάσωσης και ασφάλειας».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δηλώσεις γίνονται πολλές και διάφορες κατά καιρούς. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το Κυπριακό και την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης διέπει πλέον και το πλαίσιο του ΓΓ, οι έξι παράμετροι, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας και αυτό που αναζητεί ο ΓΓ για την Κύπρο της επόμενης μέρας μετά τη λύση, είναι να μην υπάρχει κατοχική στρατιωτική παρουσία.

Αυτό είναι που έχει σημασία για μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνει όλες του τις προσπάθειες στο να οδηγήσουμε τα πράγματα σε μια διαπραγμάτευσης, όπως έγινε και στο παρελθόν, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα είναι έτοιμη και η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σημείωσε ότι «αυτό είναι που μετρά, το πλαίσιο του ΓΓ. Το γεγονός ότι ο ΓΓ χαρακτηρίζει το ζητούμενο να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος και ένα κανονικός κράτος ούτε κηδεμόνες και εγγυητές μπορεί να έχει βεβαίως ούτε και ξένη στρατιωτική παρουσία».

Για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σειρά διμερών επαφών, θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα συναντήσει και τον ΓΓ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:38

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.