Στην Κύπρο επιστήμονας της ΝΑΣΑ για διαγωνισμό Act in Space

Ο κορυφαίος επιστήμονας της ΝΑΣΑ και της ΕΣΑ, Καθηγητής Marcello Coradini θα βρίσκεται στην Κύπρο για τον διαγωνισμό
διαστημικών Startups «Act In Space» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που διοργανώνει στην Κύπρο ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος το Σαββατοκύριακο. 



Ο Καθηγητής Coradini θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτιούς πατέρες της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και της πλανητολογίας. Ένας αστεροειδής έχει ονομαστεί Coradini από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, το 1991, προς τιμήν του έργου του.

Λόγω της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CNES) ως διεθνών διοργανωτών, ο διαγωνισμός αναμένεται να είναι ο σημαντικότερος διαγωνισμός υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας διαστήματος που διεξάγεται στην Κύπρο μέχρι σήμερα, αναφέρει ανακοίνωση του CSEO.

"Με αυτόν τον διαγωνισμό θα προωθήσουμε την τεχνολογική καινοτομία στην Κύπρο και θα δημιουργήσουμε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κορυφαίο διαστημικό τομέα υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας ευκαιρίες στη νέα γενιά και τοποθετώντας δυναμικά την Κύπρο σε αυτόν τον υπέροχο μαγευτικό τομέα" είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος  του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), Γιώργος Δανός.

Η νικήτρια ομάδα από την Κύπρο θα εκπροσωπήσει το νησί μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό, όπου το πρώτο βραβείο περιλαμβάνει πτήση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας (Zero-G).

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι που ο Prof Marcello Coradini, κορυφαίος επιστήμονας της NASA / ESA, Επικεφαλής της Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος και Ρομποτικής Εξερεύνησης (1987-2010) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, και Συντονιστής των Προγραμμάτων του ESA στο JPL της NASA (2010-2015), θα έρθει στην Κύπρο ειδικά για να καθοδηγήσει τις ομάδες μας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού», είπε ο κ. Δανός.

Ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα δώσει μια πραγματική ευκαιρία για τις κυπριακές ομάδες να δημιουργήσουν νεοφυείς διαστημικές εταιρείες – space startups – και να λάβουν κορυφαία καθοδήγηση στο να το πράξουν αυτό, από ένα διαστημικό επιστήμονα του εκτοπίσματος  του Καθηγητή Coradini.


Ο διαγωνισμός Act in Space
--------------------------

Ο CSEO προσκαλεί όλους, από μαθητές, μηχανικούς, δημιουργικά ή επιχειρηματικά μυαλά, προγραμματιστές ή λάτρεις του διαστήματος να συμμετάσχουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Act In Space και να βιώσουν ένα από τους πιο συναρπαστικούς διαστημικούς διαγωνισμούς στον κόσμο.

Πρόκειται για ένα διήμερο διαγωνισμό που διεξάγεται σε μόνο άλλες 20 χώρες παγκοσμίως.

Το διήμερο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Υπουργός Μεταφορών, ο Δήμαρχος Λευκωσίας και ο Καθηγητής Coradini. 

H τελετή έναρξης θα γίνει το Σάββατο, 26 Μαΐου 2018, ώρα 11πμ – 12:30μμ, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Οι διαγωνιζόμενοι θα συντονιστούν σε  ομάδες 2-5 ατόμων και θα εργάζονται όλο το 24ώρο πάνω στο επιχειρηματικό πλάνο και την ιδέα τους, όπου και θα λάβουν καθοδήγηση από τους μέντορες για την δημιουργία νεοφυών εμπορικών οντοτήτων (space startup companies).

Η παρουσίαση των διαγωνιζομένων στους κριτές και η τελετή βράβευσης είναι την επόμενη μέρα, 27 Μάιου 2018 στις 18:00 – 20:30, στον ίδιο χώρο.

Οι νικητές  θα ταξιδεύσουν στο Space City, στην Τουλούζη της Γαλλίας, όπου θα διαγωνιστούν στον διεθνή τελικό, εκπροσωπώντας την Κύπρο.

Οι παγκόσμιοι νικητές θα κερδίσουν το μεγάλο βραβείο του ESA - την εμπειρία να πετάξουν σε μηδενική βαρύτητα (Zero-G).

Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της διαστημικής βιομηχανίας και να λάβουν στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της διαστημικής τους νεοφυούς εταιρείας.

Για συμμετοχή και εγγραφή: https://actinspace.org/register
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: https://actinspace.org/country/cyprus

Το ΚΥΠΕ είναι ο επίσημος χορηγός επικοινωνίας του παγκοσμίως αναγνωρισμένου αυτού διαγωνισμού.

Οι πρωτιές της Κύπρου σε διαστημικούς διαγωνισμούς
-----------------

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος εδώ και χρόνια διοργανώνει στην Κύπρο τους διαγωνισμούς της NASA Space Apps με αξιοσημείωτες επιτυχίες που τιμούν την Κύπρο.

Το 2017 η κυπριακή ομάδα NestFold απέσπασε την παγκόσμια πρωτιά στην κατηγορία People’s Choice Award. Το 2015 η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA κατάφερε ανάμεσα σε 1.000 ομάδες να λάβει από τους κριτές της NASA το παγκόσμιο βραβείο για το «Best Mission Concept» και να ταξιδέψει στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, για εκτόξευση, μετά από πρόσκληση της NASA.  Επιπλέον, το 2013 η κυπριακή ομάδα MarsSense κατάφερε να κατακτήσει την 2η θέση παγκόσμια στην κατηγορία People’s Choice Award.

«Όλες αυτές οι επιτυχίες έχουν μεγάλο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, προβάλλοντας τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στην διεθνή διαστημική κοινότητα με τον πλέον εξαίρετο τρόπο. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τονίζει τις δυνατότητες των νέων του τόπου μας. Δίνει σε όλους μας μια θετική πνοή ελπίδας για ένα δυνατό αύριο, και μας ωθεί ως οργανισμό διαστήματος να συνεχίζουμε να δίνουμε στους νέους μας θεμέλια και εργαλεία για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες», είπε ο κ. Δανός.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΜΙ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.