Ρομπότ- ψάρι, για προστασία της λιμνοθάλασσας της Βενετίας

Μπορεί αυτό το μικρό ρομπότ- ψάρι να βοηθήσει στην αξιολόγηση και την καλύτερη προστασία του εύθραυστου περιβάλλοντος της λιμνοθάλασσας της Βενετίας; Η απάντηση από την ιστορική ιταλική πόλη στην εκπομπή Futuris στο euronews.

Ένα ψάρι, ένα μύδι και ένα νούφαρο. Αυτά τα τρία υποβρύχια ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να στέλνουν στην επιφάνεια τα δεδομένα που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση και την προστασία του εύθραυστου οικοσυστήματος της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας.

Πώς λειτουργούν; Πώς και σε ποιο βαθμό είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους υποβρυχίως;

Τεχνητά νούφαρα, μύδια και ψάρια έχουν σχεδιαστεί για να μιλούν και να ακούν το ένα το άλλο.

Μοιράζονται επίσης ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα συστήματα επικοινωνίας και ο σχεδιασμός του υλικού τους είναι όλα βιολογικά εμπνευσμένα.

Οι ερευνητές θέλουν ισχυρά, ευέλικτα ρομπότ για να αναπτύξουν ένα αυτορρυθμιζόμενο υποβρύχιο κοπάδι.

Και γι ‘αυτό έπρεπε πρώτα να στραφούν στη Φύση.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Κάμπο, προγραμματιστή του Πανεπιστημίου Λιμπρ των Βρυξελλών: «Σε ερευνητικά εργαστήρια είμαστε σε θέση να μελετήσουμε τη συμπεριφορά των ζώων, ειδικά των κοινωνικών ζώων.Μπορούμε να αξιολογήσουμε τις οργανώσεις που σχηματίζονται στο ζωικό βασίλειο.Η οργάνωση αυτή δεν βασίζεται μόνο στην ιεραρχία.Υπάρχουν επίσης ζώα που επικοινωνούν μεταξύ τους και μοιράζονται πληροφορίες.Εμείς το αποκαλούμε αυτοοργάνωση .Πρώτα, προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτή τη συλλογική συμπεριφορά στη Φύση και στη συνέχεια προσπαθούμε να την αναπαραστήσουμε στα ρομπότ κάνοντας μοντέλα βασισμένα σε (μαθηματικές) εξισώσεις ».

Μια τεράστια πρόκληση είναι τα συστήματα επικοινωνίας, καθώς ούτε τα σήματα Wi-Fi ή GPS λειτουργούν υποβρύχια.

Γι αυτό οι επιστήμονες σε αυτό το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα στράφηκαν σε τεχνολογίες sonar. Και όχι μόνο.

Όπως εξηγεί ο Τόμας Σμικλ,βιολόγος του Πανεπιστημίου Γκραζ και συντονιστής του προγράμματος SUBCULTRON:
«Γι ‘αυτό έχουμε αναπτύξει τις δικές μας τεχνολογίες: για παράδειγμα εδώ στο ρομπότ- μυδιών, τοποθετούμε μια ιδιαίτερη «αίσθηση» , εμπνευσμένη από αυτή που ανέπτυξαν μερικά ψάρια κατά τη διάρκεια της βιολογικής τους εξέλιξης στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Είναι η λεγόμενη ηλεκτρική αίσθηση, με την οποία μπορούν να δουν σε προβληματικά νερά και να αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους. Και τα ρομπότ μας, δημιουργούν ένα ηλεκτρικό πεδίο με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν (αμοιβαία) στα προβληματικά νερά της Βενετίας, να δουν αντικείμενα στο περιβάλλον τους και να αντιδρούν σε αυτά».

Τα ρομπότ μπορούν να προγραμματιστούν για μεγάλες αυτόνομες αποστολές διάρκειας ωρών ή και μηνών.

Οι επιστήμονες έπρεπε να αναζητήσουν εφευρετικές λύσεις για να εξασφαλίσουν τις δυνατότητες φόρτισης των συσκευών.

Η φόρτιση γίνεται χωρίς καλώδια όπως εξηγεί ο Τσεζάρε Στεφανίνι , μηχανολόγος μηχανικός του Ινστιτούτου Βιορομποτικής SSSA: «Όταν βγαίνουν από το νερό, μπορούν να προσεγγίσουν μια βάρκα ή έναν σταθμό ενέργειας, όπου μπορούν να φορτίζουν ενέργεια με επαγωγικό τρόπο (χωρίς καλώδια). Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φορτίζουμε τα ρομπότ χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε καπάκια ή μηχανισμούς που θα μπορούσε να είναι πηγή σκουριάς ή διαρροής νερού ».

Οι αισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και τον αντίκτυπο της βιομηχανίας και του τουρισμού στο σύνθετο και εύθραυστο υποβρύχιο κόσμο της Βενετίας.

Και αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, λέει ο συντονιστής των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας Πιερπάολο Καμποστρίνι:
«Το ρομπότ μας μπορεί, για παράδειγμα ,να μείνει στο βυθό της θάλασσας. Ενεργοποιείται αυτόνομα όταν αισθάνεται μια διαφορά στην πίεση του νερού που ενεργοποιείται από τη διέλευση ενός σκάφους. Το ρομπότ είναι στη συνέχεια σε θέση να μετρήσει με ακρίβεια το ύψος του κύματος που προκαλείται από το σκάφος. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν τα περάσματα των σκαφών στα υποβρύχια οικοσυστήματα. Και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση. για παράδειγμα, τη θέσπιση ορίων ταχύτητας ή περιορισμών στην κυκλοφορία».

Στο τέλος του προγράμματος οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν αναπτύξει και ελέγξει 120 αυτόνομα ρομπότ.

 

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.