Ξένες γλώσσες κατά τη διάρκεια του ύπνου

Οι επιστήμονες, γοητευμένοι με την ιδέα ότι οι άνθρωποι ενδεχόμενα να μπορούν να μάθουν την ώρα που κοιμούνται – μια νέα γλώσσα ή ένα μουσικό κομμάτι – εδώ και καιρό δημοσιεύουν αντικρουόμενα πειραματικά αποτελέσματα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι έχει επιτέλους ανακαλύψει γιατί. Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να μάθει μόνο σε συγκεκριμένες φάσεις του ύπνου.
 Οι συμμετέχοντες σε έρευνα μπόρεσαν να απομνημονεύσουν επαναλαμβανόμενους ήχους που παίζονταν κατά τη διάρκεια δύο φάσεων ύπνου που αποκαλούνται  ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM) και στο στάδιο ύπνου Ν2, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Επικοινωνίες Φύσης.
Ο ύπνος REM είναι η φάση του ύπνου κατά την οποία συνήθως ονειρευόμαστε, και χαρακτηρίζεται, όπως υποδηλοί το όνομά του από τη γρήγορη κίνηση των ματιών. Η φάση Ν2 είναι μια πιο ελαφριά κατάσταση ύπνου.
Μια τρίτη φάση ύπνου, ωστόσο, που και πάλι δεν είναι REM ύπνος, αποκαλούμενη N3, ανέφεραν οι ερευνητές είναι οπωσδήποτε πολύ καλή για την δημιουργία μνήμης.
«Οι ήχοι που έμαθε κάποιος κατά τη διάρκεια της φάσης ύπνου Ν2 ξεχνιούνται ή ξεμαθαίνονται σαν να σβήνονται από τη μνήμη», αναφέρει η γαλλική ομάδα σε ανακοίνωσή της.
Για σκοπούς της έρευνας καλωδίωσαν 23 εθελοντές σε ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και τους έπαιξαν επαναλαμβανόμενους ήχους καθώς κοιμούνταν.
Όταν ξύπνησαν, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, πέρασαν από αξιολόγηση για να διαπιστωθεί πόσο καλά θυμούνταν τις απλές συνθέσεις που είχαν ακούσει κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.
Η ομάδα «παρατήρησε μια έντονη διαφορά μεταξύ του ελαφρού ύπνου NREM, κατά τη διάρκεια του οποίου είναι δυνατό να μάθει κάποιος κάτι και του πιο βαθιού  NREM ύπνου, κατά τον οποίο υπάρχει καταστολή της μάθησης», σύμφωνα με περίληψη που δημοσιεύεται στο περιοδικό.
Όταν ξυπνούσαν, οι συμμετέχοντες που είχαν ξεμάθει τους ήχους κατά τη διάρκεια της φάσης N3 του ύπνου τους το βρήκαν πιο δύσκολο να ξαναμάθουν εκείνους τους ήχους παρά να μάθουν εντελώς καινούριους ήχους.
Αυτό το εύρημα υποστηρίζει τη θεωρία ότι κατά τη διάρκεια της φάσης N3 του ύπνου γίνεται ένα «ξεκαθάρισμα» της μνήμης, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.