Έλληνας "κυνηγός εκλείψεων" στις ΗΠΑ

Το ταξίδι για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κάνει από την Θεσσαλονίκη ο Έλληνας «κυνηγός εκλείψεων» με σκοπό να παρακολουθήσει την ολική ηλιακή έκλειψη η οποία θα είναι ορατή σε ένα μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ την 21η Αυγούστου.

 

Η Σελήνη θα βρεθεί μεταξύ του Ήλιου και της Γης και θα σχηματίσει το "μονοπάτι της σκιάς" που θα μετακινηθεί από το 'Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα.

 

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Δημόκριτος Τσουκάπας, θα ακολουθήσει το «μονοπάτι της σκιάς» στις ΗΠΑ μαζί με εκατομμύρια παρατηρητές για να βιώσει για έκτη φορά στην ζωή του την «άφταστη» εμπειρία της ολικότητας.

Την ολική έκλειψη ο κ. Τσουκάπας θα την παρακολουθήσει από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone, το οποίο βρίσκεται στις πολιτείες Wyoming, Montana και Idaho, ξεκινώντας το οδοιπορικό του από το Λος Άντζελες στο οποίο θα φθάσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας στις 8 Αυγούστου όπως ο ίδιος τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9».

Έτσι γίνεσαι "κυνηγός εκλείψεων"

 

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό "κυνηγός εκλείψεων" ο κ. Τσουκάπας διευκρίνισε ότι «κάποιος που θα δει για μία φορά στη ζωή του μία ολική έκλειψη ηλίου, αυτόματα θα θέλει να δει και μία ακόμη φορά». «Εφόσον δει και δεύτερη φορά θεωρείται "μικρός κυνηγός εκλείψεων"» σημείωσε.

163672251

Πηγή: EPA/RUNGROJ YONGRIT

 

Άλλωστε, ο ίδιος αποτελεί μέλος της άτυπης κοινότητας «κυνηγών εκλείψεων» στην οποία ερασιτέχνες αστρονόμοι και επιστήμονες, συναντιούνται συχνά σε διάφορα μέρη της Γης και ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρία. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν δει πάνω από 20 ολικές εκλείψεις στη ζωή τους.

Ωστόσο, τονίζει πως είναι πολλοί οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται αν κάποιος θα καταφέρει να κυνηγά την ολικότητα, ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης.

«Παίζει ρόλο η οικονομική κατάσταση του καθενός, η τρέλα που κρύβει μέσα του κάποιος για τα επουράνια, οι αποστάσεις, οι χώρες που πρέπει να βρεθείς. Εκλείψεις γίνονται πολύ τακτικά, αν το επιτρέπουν τα οικονομικά, η υγεία σου, και πάνω απ’ όλα η θέλησή σου, μπορείς να δεις πολλές και να γίνεις ένας άριστος "κυνηγός"», όπως εξηγεί.

Οι επιστήμονες ωστόσο "κυνηγούν", τις εκλείψεις και για έναν ακόμη λόγο. Αυτός είναι, τα στοιχεία που συλλέγουν κατά την διάρκεια αυτής, πληροφορίες για τη σύσταση της ηλιακής ενέργειας καθώς, και για τον ηλιακό άνεμο. Εκείνη την ώρα της ολικής έκλειψης Ηλίου γίνονται χιλιάδες εκατομμύρια μετρήσεις όπως επισημαίνει ο κ. Τσουκάπας.

«Τώρα ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και πότε ακριβώς θα συμβεί. Στην αρχαιότητα δεν γνώριζαν αυτά τα φυσικά φαινόμενα και υπήρχαν πολλές δεισιδαιμονίες, ο κόσμος ταραζόταν, είχε την εντύπωση ότι κάτι αφύσικο συμβαίνει» πρόσθεσε.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.