Νέο ηλιακό σύστημα με 7 πλανήτες όπως η Γη ανακάλυψε η ΝΑΣΑ

Σύντομα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε το μεγάλο ερώτημα κατά πόσον είμαστε μόνοι στο σύμπαν, δήλωσε Τhomas Zurbuchen, επιστήμονας της ΝΑΣΑ, ανακοινώνοντας την ανακάλυψη ενός νέου ηλιακού συστήματος με επτά πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Η πολυαναμενόμενη δημοσιογραφική διάσκεψη της ΝΑΣΑ δικαίωσε τις προσδοκίες των φίλων της αστρονομίας, καθώς η ανακοίνωση αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους εξωπλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα στον γαλαξία μας.
Το νέο αυτό ηλιακό σύστημα αποτελείται από επτά πλανήτες, στο μέγεθος της Γης, και τρεις από αυτούς βρίσκονται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, δηλαδή σε μια απόσταση από τον άστρο τους που ευνοεί την ύπαρξη νερού και ίσως εξωγήινης ζωής στους πλανήτες αυτούς.
Οι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το άστρο Trappist 1, 40 έτη φωτός μακριά από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Αν ταξιδεύαμε με την ταχύτητα του φωτός, θα χρειαζόμασταν 40 χρόνια να φθάσουμε εκεί. Η απόσταση αυτή μπορεί να φαίνεται `αστρονομική` αλλά για τα δεδομένα του σύμπαντος θεωρείται `κοντινή`.
“Αυτοί οι εξωπλανήτες είναι οι καλύτεροι που έχουμε ανακαλύψει ποτέ” δήλωσε ο αξιωματούχος της ΝΑΣΑ, ο οποίος είπε ότι οι επτά πλανήτες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο, προσφέροντας έτσι ένα υπέροχο θέαμα.
Από τους επτά εξωπλανήτες (Trappist-1b, c, d, e, f, g και h), οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.
Τρεις από τους εξωπλανήτες μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού. Οι μάζες, το μέγεθος και η πυκνότητα των επτά εξωπλανητών είναι παρόμοια με της Γης. Πιθανότατα είναι και αυτοί βραχώδεις, ενώ μπορεί να έχουν νερό σε υγρή μορφή (ιδίως οι ενδιάμεσοι Trappist-1e, f και g), κάτι που προς το παρόν πάντως αποτελεί απλή εικασία, καθώς δεν υπάρχει τρόπος για να επιβεβαιωθεί.
Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους σε μιάμιση έως 13 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους τους). Αν και βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, δεν «ψήνονται» από αυτό, επειδή το Trappist-1 είναι ένα πολύ πιο ψυχρό άστρο, άρα εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία.
Οι ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών και Αστροφυσικής του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Τον Μάιο του 2016 ο Γκιγιόν και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει τρεις εξωπλανήτες γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, που ονομάσθηκε έτσι επειδή η ανακάλυψη έγινε με τη «μέθοδο της διάβασης» από το ρομποτικό μικρό βελγικό τηλεσκόπιο Trappist διαμέτρου 0,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.
Τώρα, συνδυάζοντας νέες παρατηρήσεις και από άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια (μεταξύ των οποίων το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο-VLT του ESO και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA), εντόπισαν άλλους τέσσερις εξωπλανήτες στο ίδιο σύστημα. Οι αστρονόμοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την μελέτη για να μάθουν περισσότερα για το εν λόγω σύστημα, που -όσον αφορά τις τροχιές των πλανητών του- θυμίζει το σύστημα του Δία με τα φεγγάρια του, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα....

Αξιωματούχος της ΝΑΣΑ πρόσθεσε ότι με την εκτόξευση σύντομα του νέου τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέπ πολλά ερωτήματα θα μπορέσουν να απαντηθούν, όπως εάν υπάρχει ζωή στους εξωπλανήτες αυτούς.
“Θα χρησιμοποιήσουμε το τηλεσκόπιο Τζειμς Γουέπ για να ψάξουμε για βιοσημάδια στους εξωπλανήτες”, ανέφερε.
Ο αξιωματούχος της ΝΑΣΑ τόνισε ότι “το να βρούμε μια δεύτερη Γη δεν είναι θέμα `εάν`, αλλά `πότε`”.
Σήμερα, είπε, κάναμε ένα τεράστιο βήμα και σύντομα ελπίζω να μπορέσουμε να απαντήσουμε το ερώτημα εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 δισ. Πλανήτες μόνο στον δικό μας γαλαξία οι οποίοι ομοιάζουν με τη Γη.
Υπολογίζεται επίσης ότι υπάρχουν 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό και αόρατο σύμπαν.
Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 3,449 εξωπλανήτες, ενώ 4,696 είναι υποψήφιοι εξωπλανήτες. Αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται σε 2,577 ηλιακά συστήματα. Από τους επιβεβαιωμένους πλανήτες, 1,264 είναι παγωμένοι γίγαντες, 1,043 αέριοι γίγαντες, 781 είναι υπερ-γαίες, 348 είναι στέρεοι πλανήτες και 13 δεν έχουν ακόμη κατηγοριοποιηθεί.
Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος εντοπισμού των εξωπλανητών είναι μέσω της σκιάς που αφήνουν στο άστρο τους όταν περνούν ανάμεσα στο άστρο και τον παρατηρητή.
Οι εξωπλανήτες αποτελούν την ελπίδα της επιστημονικής κοινότητας για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν γήινα χαρακτηριστικά και θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.