Απεβίωσε ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη

Ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, ο Αμερικανός αστροναύτης Gene Cernan, απεβίωσε χθες σε ηλικία 82 ετών.Ο Cernan, που ήταν ο επικεφαλής της τελευταίας αποστολής Απόλλων το 1972, ταξίδεψε στο φεγγάρι δύο φορές.

Μόνο 24 αστροναύτες στην ιστορία ταξίδεψαν στο φεγγάρι (12 προσεδαφίστηκαν) και μόνο τρεις ταξίδεψαν δύο φορές, ο Cernan, ο Jim Lovell και ο John Young.Την μεγάλη της λύπη για τον θάνατο του Cernan εξέφρασε η ΝΑΣΑ σε ανακοίνωσή της στο twitter."Μας λυπεί ο θάνατος του βετεράνου αστροναύτη της ΝΑΣΑ Gene Cernan, που ήταν γνωστός ως ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι. Καπετάνιος στο αμερικανικό ναυτικό, έγραψε ιστορία πετώντας τρεις φορές στο διάστημα και δύο φορές στο φεγγάρι”, έγραψε η ΝΑΣΑ.Ο Cernan, που είχε καταγωγή από την Τσεχοσλοβακία, υπήρξε ο δεύτερος Αμερικανός αστροναύτης που έκανε `διαστημικό περίπατο`, που διήρκεσε δύο ώρες και σχεδόν του στοίχισε τη ζωή.Ο ίδιος αναφερόταν σε αυτόν τον διαστημικό περίπατο, το 1966, ως `περίπατος στην κόλαση`.Οταν πατούσε το πόδι του στη Σελήνη λίγα χρόνια αργότερα δεν γνώριζε ότι θα ήταν ο τελευταίος, καθώς η ΝΑΣΑ εγκατέλειψε το πρόγραμμα Απόλλων και δεν επανήλθε από τότε.“Το διαστημικό πρόγραμμα δεν ανήκει σε κανέναν, είναι επένδυση στο μέλλον, επένδυση στην τεχνολογία, θέσεις εργασίας, και κυρίως έμπνευση και παιδεία για τη νέα γενιά” είχε πει τον Σεπτέμβρη του 2011 ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου.Πρέπει, είπε, να ξαναζήσουμε το όραμα να πάμε εκεί που δεν έχει πατήσει ακόμη το πόδι του άνθρωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:49

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.