Διαστημικός περίπατος επί έξι ώρες για δύο αστροναύτες

Δύο αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έκαναν `διαστημικό περίπατο` σήμερα για έξι ώρες προκειμένου να προβούν σε επιδιορθώσεις στον σταθμό.Η  Αμερικανίδα Shane Kimbrough και ο Γάλλος Thomas Pesquet φόρεσαν τις διαστημικές τους στολές και για έξι ώρες `πετούσαν` στο διάστημα, στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αντικαθιστώντας παλιές μπαταρίες για το ηλιακό σύστημα του εργαστηρίου του σταθμού.

Ο `διαστημικός περίπατος` όπως ονομάζεται, μεταδιδόταν ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ και άλλες ιστοσελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έγιναν χιλιάδες σχόλια από τον κόσμο που παρακολουθούσε ζωντανά το δύσκολο αυτό έργο της επιδιόρθωσης στο διάστημα.Στις 19 Οκτωβρίου το ρωσικό διαστημικό σκάφος Σογιούζ μετέφερε τρεις ακόμη αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε ύψος 346 χιλ. από τη Γη, ανάμεσά τους οι δύο που προέβησαν σήμερα στον `διαστημικό περίπατο`. Ο διαστημικός περίπατος ή αλλιώς η δραστηριότητα εκτός σκάφους, αποτελεί μεν πλέον ρουτίνα για όσους αστροναύτες διαμένουν στο διάστημα, αλλά συνοδεύεται και από απρόβλεπτους κινδύνους και ως εκ τούτου γίνεται πολύ σκληρή προετοιμασία.Ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε έναν διαστημικό περίπατο ήταν ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, στις 18 Μαρτίου του 1965.Ο Λεόνοφ παρέμεινε στο διάστημα για 12 λεπτά και για το εγχείρημά του αυτό έλαβε πολλές τιμές και αναδείχθηκε ήρωας.Στον ΔΔΣ διεξάγονται εκατοντάδες πειράματα.Τα πειράματα αυτά επεκτείνονται σε τομείς όπως η βιολογία, η βιοτεχνολογία, η μετεωρολογία και η επιστήμη της Γης. Σημειώνεται ότι στον ΔΔΣ βρίσκεται το μοναδικό εργαστήρι έλλειψης βαρύτητας που διαθέτει η ανθρωπότητα.Τα πειράματα που διεξάγονται δεν συμβάλλουν μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Γη, αλλά κυρίως προετοιμάζουν το έδαφος για τον αποικισμό του Άρη.Ο ΔΔΣ βρίσκεται  σε απόσταση 346 χιλιομέτρων από τη Γη και κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια.Αν και στη Γη φαίνεται να συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας, ο ΔΔΣ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 )  και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη καθημερινά. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.Ο σταθμός έχει δεχτεί σχεδόν 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος.Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:55

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.