Στο μέλλον θα τυπώνουμε χωρίς… μελάνι - video

Λέιζερ που καίνε απαλά το χαρτί ίσως είναι η επόμενη εξέλιξη στις εκτυπώσεις.

Απόφοιτοι του Πολυτεχνείου του Ντελφτ της Ολλανδίας έχουν αναπτύξει μια εφαρμογή που επιτρέπει τα τυπώματα σε χαρτί, χωρίς την χρήση τόνερ ή μελανιού.
Η τεχνική τους έχει κοινά στοιχεία με το πείραμα που κάναμε στο δημοτικό σχολείο, με το χαρτί που έπαιρνε φωτιά, κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό γίνεται τώρα σ’ ένα εργαστήριο, χρησιμοποιώντας υπέρυθρη ακτινοβολία, που περνάει μέσα από μια σειρά ειδικών φακών καίγοντας το χαρτί και τυπώνοντας κουκκίδες.
Ο Βενκατές Τσαντρασεκάρ έχει αναπτύξει αυτή την τεχνολογία:
«Ρίχνουμε ενέργεια, χρησιμοποιώντας το λέιζερ. Το χρώμα του χαρτιού αλλάζει. Εάν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει μόνος του, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά το χρώμα, που είναι καφέ και όταν το τρίψεις στην εκτύπωση, αλλοιώνεται, φεύγει. Αυτό που καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια των ερευνών μας είναι ότι διασφαλίσαμε την ποιότητα, το χρώμα του μελανιού, το χρώμα της εκτύπωσης, που έχεις με την εκτύπωση χωρίς μελάνι να έχει ακριβώς το ίδια μαύρο χρώμα με αυτό που έχεις με μια κανονική εκτύπωση».
Η έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία εγγραφής στο χαρτί ονομάζεται απανθράκωση.
Η μεγάλη πρόκληση σ’ αυτή τη διαδικασία είναι να δημιουργήσεις την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ένταση της ακτίνας λέιζερ και τον τρόπο που εγγράφει πάνω στο χαρτί, πώς η απανθράκωση του χαρτιού, μπορεί να γίνει μια τυπωμένη κουκκίδα και όχι μια μαυρίλα στην επιφάνεια από το κάψιμο.
Ο Ορέλ Αντάμ, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Πολυτεχνείο του Ντέλφτ, μας εξηγεί πώς μπορεί να ελεγχθεί η ένταση του μαύρου τυπώματος στο χαρτί, αλλάζοντας τη διάρκεια του παλμού του λέιζερ:
«Για να ελέγξουμε το κάψιμο του χαρτιού, πρέπει να έχουμε μια ένταση που να είναι ομοιόμορφη και να είναι μόνο στην περιοχή, που θέλουμε να ρίξουμε την ακτίνα. Το λέιζερ στέλνει ηλεκτρομαγνητικό παλμό. Μπορεί να διαρκέσει χρονικά. Μπορούμε να φωτίσουμε μερικές φορές ή όχι, οδηγώντας το σύστημα να κρυώσει, πριν δημιουργηθεί φλόγα. Εάν το προσαρμόσεις και κάνεις κάποιες δοκιμές, μπορείς να πετύχεις διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου και έτσι να έχεις τελικά την ποιότητα και την απόχρωση του χρώματος που θέλεις».
«Η λύση που προτείνουμε έχει ορισμένα πλεονεκτήματα: δεν χρειάζεται πλέον μελανοδοχείο. Αυτό λοιπόν σημαίνει μείωση του κόστους σε όλο την αλυσίδα ενεργειών. Υπάρχουν επίσης και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, ενώ η λειτουργικότητα του εκτυπωτή θα βελτιωθεί, γιατί θα έχουμε ένα μηχάνημα που θα τυπώνει απεριόριστα» τονίζει ο Αρνό βαν ντερ Βέεν, Διευθυντής του Εμπορικού Τμήματος της Tocano.
Οι σχεδιαστές αυτής της καινοτομίας πιστεύουν ότι σε δύο χρόνια μπορούν να την λανσάρουν στην αγορά:
«Εστιάζουμε καταρχάς στη βιομηχανική αγορά. Για παράδειγμα μας ενδιαφέρουν οι εκτυπώσεις πάνω σε κουτιά, οι εκτυπώσεις βιβλίων κτλ. Πρόκειται για μεγάλες μηχανές που προορίζονται για τη βιομηχανία και στη συνέχεια θα στραφούμε στους κανονικούς οικιακούς χρήστες, ή στους εργαζόμενους. Μπορούμε να οδηγήσουμε την τεχνολογία, ώστε να ταιριάζει στο καθημερινό περιβάλλον όλων» τόνισε ο Βενκατέστ Τσαντρασεκάρ.
Κάθε χρόνο πωλούνται παγκόσμια, μελανοδοχεία και τόνερ, αξίας 14 δις δολαρίων. Λιγότερο από το 30% αυτών των μελανοδοχείων ανακυκλώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε τέτοιο μελανοδοχείο, όταν πετιέται στα σκουπίδια, χρειάζεται 450 χρόνια για να αποσυντεθεί ολοκληρωτικά.

Πηγή: euronews.com

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.