Από σήμερα έχει και η Κύπρος τη δική της Ακαδημία Αστρονομίας και Διαστήματος

Με στόχο την ανάπτυξη του τομέα της αστρονομίας και της αστροπαρατήρησης στην Κύπρο ανακοινώθηκε σήμερα και επίσημα η ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος. Η Διάσκεψη Τύπου για την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας δόθηκε στο Science & Space Cafe, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και Έργων Μάριου Δημητριάδη.

Ο Υπουργός, στο χαιρετισμό του, είπε πως σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς την ενδυνάμωση του τομέα της Αστρονομίας στην Κύπρο, ενός νέου τομέα με φανατικούς υποστηρικτές και φανατικά μέλη.
Σημείωσε πως όταν είχε αναλάβει το Υπουργείο είχε διαπιστώσει πως υπήρχε σταστιμότητα στον τομέα αυτό, στον οποίο η ΕΕ ολοένα και περισσότεροι επενδύει περισσότερα κονδύλια καθώς θεωρεί πως έχει μέλλον. “Υπάρχουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες θεωρούν ότι ένας από τους σημαντικότερους τομείς που μπορεί να φέρει ανάπτυξη στη χώρα τους, είναι και ο τομέας του διαστήματος”, είπε.
Εξήγησε πως ο τομέας του διαστήματος δεν αφορά μόνο ότι έχει να κάνει με πλανήτες αλλά γενικότερα ότι βρίσκεται στο διάστημα και έχει να κάνει με τεχνολογία, όπως δορυφόροι για επιτήρηση της ΑΟΖ, πληροφορίες για πυρκαγιές, και άλλα.
Ο κ. Δημητριάδης είπε πως το θετικό με το να προχωρήσει η χώρα στο επόμενο στάδιο, ένα στάδιο πριν να καταστεί πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, είναι το γεγονός ότι το 90% της συνδρομής που πληρώνουμε θα έρχεται πίσω ως μορφή χρηματοδότησης προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με το διάστημα. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1,2 εκ ευρώ και θα είναι διασφαλισμένο για τα επόμενα 5 χρόνια πως θα επενδύεται στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης και θα εναπόκειται στους επιστήμονες κατά πόσο θα αξιοποιούν αυτό το κονδύλι.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τέλος πως θα είναι στο πλάι της Ακαδημίας στη νέα της προσπάθεια και σημείωσε πως με αυτά τα μικρά αλλά σταθερά βήματα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Ο ιδρυτής του Science Cafe Γιώργος Τζίβας μίλησε αρχικά για την ιδέα δημιουργίας του science cafe, το οποίο με τις πολλές δράσεις του έχει ως στόχο τη δημιουργία επιστημονικών ερεθισμάτων για τους νέους που είναι “κολλημένοι” στα κινητά τους.
“Σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος του science cafe, είμαστε σε θέση να ομολογήσουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως το θέμα της προώθησης της αστρονομίας και του διαστήματος στην Κύπρο έχει ξεκολλήσει από την προηγούμενη περίοδο της αδράνειας στην οποία μεμονωμένες ομάδες έδιναν τον δικό τους αγώνα για την προώθηση της αστροπαρατήρησης στην Κύπρο”, είπε.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζίβας φέτος, έγιναν κάποια πολύ σημαντικά βήματα καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία χάρη στο πείσμα του Υπουργού Μεταφορών έγινε συνεργαζόμενο μέλος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε και έγινε θεσμική γιορτή στο Προεδρικό η παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας, ενώ ο παγκοσμίου φήμης Ελληνοαμερικανός αστρονομικός της ΝΑΣΑ Θανάσης Οικονόμου επισκέφθηκε την Κύπρο και σε συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφασίστηκε η δημιουργία αστεροσκοπείου στο Τρόοδος. Επίσης, πρόσθεσε, ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι η απόφαση για προώθηση και ανάπτυξη του αστροτουρισμού στην Κύπρο.
Ο κ. Τζίβας είπε πως μετά από αυτές τις εξελίξεις, όλοι όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από μια ομπρέλα, αυτή της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος ενώ ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών, τον προσεχή Απρίλιο, του πρώτου αστεροσκοπείου.
Τόνισε πως όλα αυτά τα επιτεύγματα στον τομέα της αστρονομίας δεν θα ήταν εφικτά αν δεν υπήρχε ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας που με τα δραστήρια μέλη του άλλαξαν καθοριστικά τους συσχετισμούς στην κυπριακή αστροπαρατήρηση.
Στη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος προτάθηκε και αποδέχθηκε τη θέση ο Αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης. Μιλώντας στη διάσκεψη, ο κ. Τσαγγαρίδης αφού ευχαρίστησε όσους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, αναφέρθηκε στην απόφαση του να ακολουθήσει την αστροφυσική και στους προβληματισμούς για τη συγκεκριμένη επιστήμη στην Κύπρο.

Όπως είπε, η αστροφυσική είναι κάτι που έπρεπε και πρέπει να συμβαίνει στην Κύπρο καθώς για πάνω από 200 μέρες το χρόνο έχει καθαρούς ουρανούς και συνεπώς μεγάλο πεδίο για αστροπαρατήρηση.
“Η αστροφυσική είναι κάτι που συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι κοιτάζουν τον ουρανό και προσπαθούν να μελετήσουν με επιστημονικό τρόπο τον νυκτερινό ουρανό, τον ήλιο, όλα τα σώματα όλα τα συστήματα πέραν της γης και προέρχεται από την αγάπη και την περιέργεια του ανθρώπου για το τι υπάρχει εκεί πάνω”, είπε.
Αν και η περιοχή μας, όπως είπε, έχει προσφέρει πολλά στην επιστήμη μέσα στην ιστορία, η Κύπρος δεν έχει προσφέρει πολλά στο διεθνή τομέα έρευνας μέχρι σήμερα. “Ελπίζουμε ότι με την Κυπριακή Ακαδημία Αστρονομίας και Διαστήματος, αυτό θα αλλάξει”, είπε, και σημείωσε πως ο στόχος του είναι ένας Κύπριος αστρονόμος να μπορεί να ζει και να εργάζεται στην Κύπρο και να προσφέρει στην παγκόσμια έρευνα στην επιστήμη.
Στη διάσκεψη μίλησαν εκπρόσωποι του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας, του εκπαιδευτικού πλανητάριου Starlab, του Innovation Gym και του House of Science Λεμεσού.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης αντί της παραδοσιακής βασιλόπιττας ο Υπουργός Συγκοινωνιών έκοψε την αστερόπιττα. 

15825731 1841243829485338 5048484224089697686 n

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:07

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.