'Έφυγε' ο Δρ. Γιάννης Φεσάς, Επιστήμονας της χρονιάς το 2014

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ πενθεί  τον Δρ Γιάννη Φεσά, εκ των ιδρυτών της ΑΚΤΗΣ και επί 20ετία Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος το 2014 είχε βραβευτεί ως Επιστήμονας της χρονιάς, που έφυγε σήμερα τα ξημερώματα για το μεγάλο ταξίδι, στην αγκαλιά των παιδιών  του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "είναι  κάποιοι άνθρωποι που χαράζουν πορεία, σεμνά, ταπεινά, με γνώση, επιστήμονες λαμπροί, πρωτοπόροι, με καινοτόμο σκέψη και ανιδιοτελή δράση, με ήθος και εντιμότητα".

Αναφορά κάνει η ΑΚΤΗ και στα λόγια του εκλιπόντος στο πλαίσιο της βράβευσης του το 2014 ως Επιστήμονας της χρονιάς, ότι ο αγώνας για γνώση δεν σταματά ποτέ.

Σημειώνεται πως ο χημικός και ερευνητής Δρ Γιάννης Φεσάς έλαβε Τιμητικό Βραβείο Green Leader Award  από την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και τον τότε γενικό διευθυντή της Green Dot Κύπρου, Κυριάκο Παρπούνα την 5η Νοεμβρίου του 2014.
 
Είχαν απονεμηθεί βραβεία σε δέκα κατηγορίας και η ανακοίνωση των βραβεύσεων ανέφερε ότι οι πρώτοι 9 βραβευθέντες αναδείχθηκαν μετά από συμψηφισμό των ψήφων του κοινού και της Επιτροπής Αξιολόγησης με ποσοστό βαρύτητας 50%-50%, ενώ η δέκατη κατηγορία, αυτή του Green Leader Award στην οποία διακρίθηκε ο εκλιπών, ήταν τιμητική και τον βραβευθέντα ανακήρυξε η Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από εκπροσώπους οργανισμών με ευαισθησία και πολυσχιδή δράση σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Ο Γιάννης Φεσάς, γεννήθηκε στην Πάφο στις 20 Νοεμβρίου του 1948. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Αγγλία, την Αυστραλία και την Αμερική, με ειδικότητα στις βιομηχανικές εφαρμογές. Θεωρείται πρωτοπόρος στα θέματα της βιομηχανικής έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και από τους θεμελιωτές του πλαισίου της πράσινης ανάπτυξης και της αειφορίας στη βιομηχανία. Έχει σχεδιάσει βιομηχανικές εφαρμογές που εφαρμόστηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια και κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και σε άλλες 20 χώρες. Στην Κύπρο είχε σημαντική δράση στα επιστημονικά δρώμενα.  Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Χημικών Μηχανικών, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας, Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιστημόνων Μηχανικών (ΣΕΜ), Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή «Καινοτομία και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» στην Ε.Ε, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, Σύμβουλος Υπουργών, του Κοινοβουλίου και πολλά άλλα. Είχε έντονη δράση στα θέματα της προώθησης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:43

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.