Αποστολή στη Σάμο: Κώστας Τσέλλος
Κάμερα: Γιάννης Δόλας
Ένα ιδιαίτερο σκηνικό έχει στηθεί στην θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας, με τις ελληνικές αρχές να διώχνουν τις βάρκες των μεταναστών και τουρκικά πλοία να τις σπρώχνουν εκ νέου προς την Ελλάδα.
Το euronews κατέγραψε ένα τέτοιο περιστατικό στη Σάμο και συγκεκριμένα στο Ποσειδώνιο.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, το γαϊτανάκι ανάμεσα στο ελληνικό λιμενικό και τις τουρκικές ακταιωρούς είχε ξεκινήσει από τις 05.30 το πρωί.
Τελικά στην τρίτη προσπάθεια αποτροπής όπου το λιμενικό έδεσε και πήγε τη βάρκα ως την οριογραμμή, και με την εμφάνιση ελληνικού πλοίου του πολεμικού ναυτικού, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο τουρκικό σκάφος και επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια.
Πηγή: Euronews
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίσε Λέγκερι, ανακοίνωσε από τη Βαρσοβία ότι η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ξεκινά μια επιχείρηση ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία, με στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού μεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από τον Frontex χτες τη νύχτα να ξεκινήσει την επιχείρηση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της στο Αιγαίο.
Το βίντεο που δείχνει νεκρό στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ψευδές, σημειώνει ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Με ανάρτησή του στο twitter, ο Στέλιος Πέτσας σημειώνει ότι το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο δείχνει πρόσφυγα να έχει πέσει νεκρός από σφαίρα, είναι ψευδές. Παράλληλα, καλεί άπαντες να επιδεικνύουν προσοχή όταν μεταδίδουν πληροφορίες οι οποίες, όπως λέει, ενισχύουν την τουρκική προπαγάνδα.
Ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρεται σε βίντεο, το οποίο μεταδίδεται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, και στο οποίο υποστηρίζεται ότι υπάρχει πρόσφυγας από τη Συρία νεκρός από σφαίρες Ελλήνων συνοριοφυλάκων.
(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΜΚ)
Από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.
Επίσκεψη στον Έβρο θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Το μήνυμα πως μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη για την Ελλάδα, έστειλε με συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές πως η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε πως δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί, αναφέροντας ότι η Ελλάδα ήδη το επέλυσε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και θα το επιλύσει με την Αλβανία. Επισήμανε πως σε περίπτωση που οι δύο χώρες δεν φθάσουν σε συμφωνία για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, θα πορευτούν στη Χάγη για να τις επιλύσουν.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση ως σύνολο και όχι κάθε κράτος ξεχωριστά. Συνεπώς, εάν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και, σε περίπτωση διαφωνίας, να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, τότε (το πράγμα) θα είναι εύκολο. Είναι σαφές ότι, εάν η Τουρκία προσπαθήσει να το επιλύσει χρησιμοποιώντας όρους, όπως η ευθυδικία, τούτο μας οδηγεί να επισημάνουμε ότι η Τουρκία θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και, υπό αυτή την ερμηνεία, να χρησιμοποιεί το casus belli, μια απειλή πολέμου εναντίον μας εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων. Στην περίπτωση αυτή το ζήτημα είναι αδύνατον να λυθεί» προσέθεσε ο κ. Δένδιας.
Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άδικη τη γραμμή των ίσων αποστάσεων της Συμμαχίας για τη χώρα μας. «Εμείς δεν είμαστε υπαίτιοι, κάποιος άλλος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπάρχει ένα θύμα αυτής της παραβίασης. Η τήρηση των ίσων αποστάσεων ισοδυναμεί, στην πράξη, με αδικία που διαπράττεται εις βάρος του θύματος της παραβίασης του δικαίου» επεξήγησε και τόνισε πως απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιεί τη Συμμαχία και τη συμμετοχή της σε αυτήν.
Σ' αυτό το πλαίσιο, εξήρε τη στάση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ. «Αντελήφθη πολύ καλά το τι συνέβαινε και προσπάθησε πολύ να βελτιώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορώ να ξεχάσω την τελευταία του ομιλία στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ για το πώς η Τουρκία χρησιμοποιούσε με εσφαλμένο τρόπο τη συμμετοχή της στη Συμμαχία» ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, «που διαθέτει στελέχη με μακρά πείρα σε ζητήματα-κλειδιά, να επιτύχει ό,τι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειες του Πομπέο».
Επίσης, αναφερόμενος στη σημασία της τρέχουσας πορτογαλικής προεδρίας για την Ελλάδα ως προς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι ιδιαιτέρως σημαντική διότι συμπίπτει με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. «Η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου και θα συζητηθεί στις 25 Μαρτίου. Ως εκ τούτου, η πορτογαλική προεδρία καλείται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και όχι μόνο στο θέμα της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή σε όλη την περιοχή μας, όπως για παράδειγμα το θέμα της Λιβύης στη Βόρειο Αφρική» σημείωσε. Όσον αφορά την ανάληψη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα ασκήσει την ευρωπαϊκή προεδρία μια χώρα σχετικά μικρή, ανάλογη με την Ελλάδα και με παρεμφερή τρόπο σκέψης.
Ερωτηθείς για την τουρκική ενταξιακή διαδικασία και το ενδεχόμενο μια μέρα η Τουρκία να αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε πως δεν πρόκειται απλώς για την υπογραφή μιας συνθήκης, αλλά για την ένταξη σε ένα πολιτισμικό αξιακό σύστημα, για ένα συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και αντίληψης των πραγμάτων, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία συνθήκη. «Συνεπώς, εάν η Τουρκία γίνει, κάποτε, μέλος της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι, προηγουμένως, θα έχει συνυπογράψει και αποδεχθεί πλήρως αυτή τη μοναδική ευρωπαϊκή εμπειρία» σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη εποχή για την Τουρκία, μια μεγάλη εποχή για την ειρήνη, μια μεγάλη εποχή για την ΕΕ. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα έχει αποδεχθεί και υιοθετήσει όλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ωστόσο, διαπίστωσε ότι δεν βλέπω κάτι τέτοιο να συμβαίνει, εκφράζοντας τη λύπη του για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή διαδικασία, κατά τα τελευταία χρόνια. «Ας ελπίσουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, η Τουρκία θα μπορέσει να αντιληφθεί με σαφήνεια τα οφέλη της παραμονής της κοντά στην Ευρώπη και, ποιος ξέρει, κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορεί και να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της ΕΕ και το Brexit, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως αισθάνεται πολύ υπερήφανος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλη λύπη για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Χωρίς ρεύμα παραμένουν από το πρωί πολλές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, λόγω της κακοκαιρίας. Προβλήματα καταγράφονται σε: Περαία, Τρίλοφο, Αγία τριάδα, Ν. Επιβάτες και σε όλες τις γύρω περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ
Με ιδιαίτερη ένταση εμφανίστηκε ο "Λέανδρος" στην Κεντρική Ελλάδα.
Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. Είναι ιδιαίτερα έντονες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο στο Μπαγασάκι.
Στα χωριά της Σπερχειάδας στη Δυτική Φθιώτιδα η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και στα ορεινά χωριά όπως το Γαρδίκι και τα Πουγκάκια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά.
Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στην περιοχή της Υπάτης χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.
Ήδη μετά τη 01:00 τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει περιφερειακά της πόλης της Λαμίας βάζοντας σε κόκκινο συναγερμό το δήμο της Λαμίας.
Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία είτε ρίχνοντας αλάτι είτε απομακρύνοντας το χιόνι.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς στην Περιφέρεια Στερεάς και τους Δήμους η ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται τις πρωινές ώρες ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία εξελίσσεται κανονικά σε όλα τα σημεία.
Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού έτσι ώστε να κρατήσουν ανοιχτά τα κρίσιμα σημεία όπως επίσης και στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και Λαμίας 'Αμφισσας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα στο εθνικό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στη ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό σταθμευμένα σε κρίσιμα σημεία του δικτύου αναμένοντας την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
Πηγή: ΑΠΕ
Τριάντα-τέσσερις θάνατοι και εξακόσια-δέκα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσι-τετράωρο στην Ελλάδα.
«Η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει κυρώσει αυτοτελώς και η ΕΕ. Η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας αναφορές που έγιναν από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.
Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα αποτυπώνει ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και φυσικά της ΕΕ.
Στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από 1 έως 14 Ιανουαρίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει περιοχές της στο «πράσινο» και το μεγαλύτερο μέρος της είναι στο «κίτρινο», όταν η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένει στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, στο «πράσινο» βρίσκονται περιοχές της Ηπείρου, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
Στο «πράσινο» βρίσκεται, εξάλλου, ολόκληρη η Ελλάδα και στο χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την ίδια χρονική περίοδο.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.283, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.682 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.815 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 328 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 227 (69,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 88,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.006 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.387 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.183 (59,1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Ένταση επικράτησε στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 300 φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις επερχόμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια.
Στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχεδίο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας που αφορά τις συμβάσεις απόκτησης των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και της δεύτερης ανάγνωσή του στην Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.688, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.673 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.562 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου