Συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλορένς Παρλί, πραγματοποίησε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το μήνυμα πως "η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο", έστειλε με συνέντευξή της στην εφημερίδα "Το Βήμα", μία ημέρα πριν από τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί (Florence Parly).
Χωρίς ρεύμα παραμένουν από το πρωί πολλές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, λόγω της κακοκαιρίας. Προβλήματα καταγράφονται σε: Περαία, Τρίλοφο, Αγία τριάδα, Ν. Επιβάτες και σε όλες τις γύρω περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ
Με ιδιαίτερη ένταση εμφανίστηκε ο "Λέανδρος" στην Κεντρική Ελλάδα.
Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. Είναι ιδιαίτερα έντονες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο στο Μπαγασάκι.
Στα χωριά της Σπερχειάδας στη Δυτική Φθιώτιδα η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και στα ορεινά χωριά όπως το Γαρδίκι και τα Πουγκάκια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά.
Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στην περιοχή της Υπάτης χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.
Ήδη μετά τη 01:00 τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει περιφερειακά της πόλης της Λαμίας βάζοντας σε κόκκινο συναγερμό το δήμο της Λαμίας.
Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία είτε ρίχνοντας αλάτι είτε απομακρύνοντας το χιόνι.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς στην Περιφέρεια Στερεάς και τους Δήμους η ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται τις πρωινές ώρες ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία εξελίσσεται κανονικά σε όλα τα σημεία.
Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού έτσι ώστε να κρατήσουν ανοιχτά τα κρίσιμα σημεία όπως επίσης και στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και Λαμίας 'Αμφισσας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα στο εθνικό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στη ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό σταθμευμένα σε κρίσιμα σημεία του δικτύου αναμένοντας την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
Πηγή: ΑΠΕ
Τριάντα-τέσσερις θάνατοι και εξακόσια-δέκα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσι-τετράωρο στην Ελλάδα.
«Η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει κυρώσει αυτοτελώς και η ΕΕ. Η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας αναφορές που έγιναν από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.
Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα αποτυπώνει ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και φυσικά της ΕΕ.
Στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από 1 έως 14 Ιανουαρίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει περιοχές της στο «πράσινο» και το μεγαλύτερο μέρος της είναι στο «κίτρινο», όταν η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένει στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, στο «πράσινο» βρίσκονται περιοχές της Ηπείρου, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
Στο «πράσινο» βρίσκεται, εξάλλου, ολόκληρη η Ελλάδα και στο χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την ίδια χρονική περίοδο.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.283, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.682 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.815 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 328 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 227 (69,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 88,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.006 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.387 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.183 (59,1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Ένταση επικράτησε στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 300 φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις επερχόμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια.
Στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχεδίο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας που αφορά τις συμβάσεις απόκτησης των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και της δεύτερης ανάγνωσή του στην Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.688, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.673 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.562 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίσει την ανακοίνωση περί επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Με ανάρτησή της στο Twitter η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον σημειώνει ότι «Τουρκία και Ελλάδα παραμένουν στενοί φίλοι του Ηνωμένου Βασιλείου και ισχυροί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».
Προσθέτει ότι η βρετανική κυβέρνηση καλωσορίζει τη «θετική απόφαση» των δύο χωρών να επαναρχίσουν τις συνομιλίες αργότερα μέσα στο μήνα ώστε να επιδιώξουν μία επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο.
«Αυτό θα βοηθήσει στο να διασφαλιστεί σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπληρώνει η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου