Σ. Τσιόδρας: Τα μέτρα δεν αίρονται θα αναθεωρούνται ανάλογα με τις εξελίξεις

Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα, στην κυριολεξία θα μας διαλύσει. Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε στη χώρα μας «έχει επιτύχει όχι επειδή είμαστε τυχεροί αλλά επειδή έχουμε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα».

Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε «ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία. Αυτό που δεν  θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται» και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας.  

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα και 23 νέα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο κρουαζιερόπλοιο (79 σήμερα συν 40 τα χθεσινά) που από χθες βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ. Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φθάνει τα 1544 συμπεριλαμβανομένων και των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο. Αναφερόμενος στις κλειστές δομές αλλά και τα πλοία, είπε ότι αποτελούν χώρους όπου «ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα» και πρόσθεσε ο ΕΟΔΥ ήδη ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς υπάρχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογες περιπτώσεις. «Η στρατηγική μας δεν αλλάζει όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει και κυρίως τα μέτρα αυτοπεριορισμού».

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό στα 53. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 72 έτη και αφορούν 39 άνδρες και 14 γυναίκες. Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 91 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και 16 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Εννέα ασθενείς κατάφεραν να βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το τελευταίο 24ωρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με  νευρολογικά σύνδρομα». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζοντα με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορονοϊό. «Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για τις ειδήσεις που αναφέρονται στις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών. «Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.