Ελλάδα: Θετικό το κλίμα στην οικονομία, αλλά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Θετικό είναι το κλίμα στην οικονομία για την επίτευξη συστηματικά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές στο 2ο Conference, με θέμα «Ώρα για Επενδύσεις στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε χθες.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία, για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον, μίας σταθερής και ορθής φορολογικής πολιτικής, αλλά και της ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε ό, τι αφορά τις επενδύσεις στην κτηματαγορά, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, αναφέρθηκε στην ικανοποιητική πορεία της προσπάθειας ολοκλήρωσης του κτηματολογίου. Όπως είπε, σήμερα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η κτηματογράφηση για το 33% της χώρας, αλλά σύντομα θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια. «Από τα 39 εκατομμύρια αλγόριθμους τα 22-23 εκατομμύρια βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, αλλά οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί, όχι μόνο για το Κτηματολόγιο αλλά και για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη».

Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, όπως είπε, θα μπορούν να παρέχονται ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, όπως πχ συμβόλαια και πιστοποιητικά μεταγραφής, ενώ και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η έρευνα θα γίνεται εκ του μακρόθεν στο ηλεκτρονικό κτηματολόγιο, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου από 390 υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν σήμερα θα έχουν δημιουργηθεί 17 κεντρικά κτηματολογικά γραφεία και μέχρι τις αρχές του 2022 θα έχουν δημιουργηθεί και 75 γραφεία, δορυφορικά των 17 κεντρικών.

«Σε δύο χρόνια όλες οι υπηρεσίες θα είναι ψηφιακές» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής.

Ο Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος εκτιμητής ακινήτων της Solum Property Solutions, σημείωσε ότι τα ξενοδοχειακά έχουν θετικό πρόστιμο από το 2013, καθώς η Αθήνα έχει εδραιωθεί ως προορισμός και όχι ως ενδιάμεσος σταθμός, τα γραφεία έχουν υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά δεν υπάρχει προσφορά για κατηγορία «class A» (2-3 ετών) αλλά ανακαινίζονται χώροι, ενώ και για τα εμπορικά καταστήματα υπάρχει ζήτηση αλλά όχι σε όλες τις περιοχές, παρά μόνο για τις εμπορικές.

Επίσης, ανέφερε ότι επιστρέφει ο «αέρας» αλλά για ακίνητα σε κεντρικούς, εμπορικούς, άξονες και περιοχές.

Για τις αγορές κατοικίας κάποιες περιοχές βρίσκονται σε επίπεδα τιμών προ κρίσης αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες και υπάρχουν και κάποιες περιοχές που βρίσκονται 60% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αγορών γίνεται από Έλληνες και όχι από ξένους και για τις περισσότερες από αυτές τις αγορές δεν υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Πολλά από τα ακίνητα βρίσκονται σε πλατφόρμες Airbnb «αλλά μέχρι το τέλος θα έχει εξομαλυνθεί η αγορά καθώς θα γίνει σιγά-σιγά αντιληπτό ότι δεν είναι μεγάλες οι διαφορές αποδόσεων της βραχύβιας μίσθωσης από τη μακρόχρονη» όπως σημείωσε ο ίδιος.

Εκ μέρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο Χάρης Λαμπρόπουλος είπε ότι ευκαιρίες και πλεονεκτήματα για να αξιοποιήσουμε, υπάρχουν.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η χώρα παρέχει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς: στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα δίκτυα, στο εμπόριο, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στη μεταποίηση, στη ναυτιλία.

Ευκαιρίες υπάρχουν και στο πλαίσιο της αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο: μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με ιδιώτες επενδυτές.

Επίσης, υπάρχει ένα ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, με υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και ανταγωνιστικότητα κόστους, ενώ σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, για να μπορέσει η χώρα να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να αποτρέψει παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Ο στόχος αυτός περνά απαραίτητα μέσα από την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και της εξωστρέφειας.
Τώρα είναι η στιγμή να κινηθούμε ταχύτερα και αποφασιστικά. Να δημιουργήσουμε ένα γόνιμο έδαφος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων» όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:48

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.