Ελλάδα: Ψηφίστηκε με 163 «Ναι» ο εκλογικός νόμος - Στις μεθεπόμενες εκλογές η εφαρμογή

Με 163 «ΝΑΙ» από την κυβερνώσα πλειοψηφία και την Ελληνική Λύση εγκρίθηκε από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος - με το κλιμακωτό μπόνους των 20 έως 50 εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 25% και άνω - προς αντικατάσταση της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορηματικά «ΟΧΙ» είπαν 121 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, παραπέμποντας έτσι την εφαρμογή του στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν ικανοποιήθηκε η απαίτηση του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων, ώστε να ισχύσει άμεσα.  

Η διήμερη συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε κλίμα ακραίας πόλωσης, με υψηλούς τόνους και ανταλλαγή βαρύτατων πυρών και κατηγοριών.

Κυβερνησιμότητα VS διάλυσης η κυβερνητική ρητορική

Η κυβέρνηση δια στόματος Γιώργου Γεραπετρίτη και Τάκη Θεοδωρικάκου, υπεραμύνθηκε με θέρμη της επαναφοράς της ενισχυμένης αναλογικής, μιλώντας για ένα δικαιότερο και αναλογικότερο σύστημα μέσω του κλιμακωτού μπόνους, που όπως επισήμαναν εξασφαλίζει βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα και συνθήκες σταθερότητας για τη χώρα ιδίως σε μία περίοδο κρίσης στα εθνικά θέματα.  

Αμφότεροι άσκησαν κριτική στην απλή αναλογική που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους διαλυτικών φαινομένων και εξαπολύοντας αιχμές περί εύνοιας ευκαιριακών και τυχοδιωκτικών συνεργασιών, «καρφώνοντας» την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία ιδίως μετά τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ: Στόχος οι «τζούφιες» πρόωρες εκλογές για να «καεί» η απλή αναλογική

Στον αντίποδα αξιωματική αντιπολίτευση και Κίνημα Αλλαγής, κυβέρνηση κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι σπεύδει τώρα στην αλλαγή του νόμου με στόχο έναν εκλογικό αιφνιδιασμό με διπλές εκλογές, με αρχή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την προσδοκία να «καεί» η απλή αναλογική και οι επόμενες να γίνουν με το δικό της σύστημα.

Α. Τσίπρας: Συνταγή του χθες και της χρεοκοπίας ο εκλογικός νόμος της ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δια του Αλέξη Τσίπρα υπερασπίστηκε με θέρμη την απλή αναλογική ως το δημοκρατικότερο σύστημα, καταγγέλλοντας το προωθούμενο από την κυβέρνηση ως καλπονοθετικό, βασιζόμενο στη μειοψηφική λογική της παντοδυναμίας του ενός και στη συνταγή του χθες που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας.

«Η απλή αναλογική θα δώσει το έρεισμα όχι για συμβόλαια διαπλοκής όπως κάνετε σήμερα αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό», υποστήριξε χαρακτηριστικά απευθύνοντας κάλεσμα για μετεκλογική συνεργασία στις προοδευτικές δυνάμεις, ενώ και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ επιστρατεύει «το φάντασμα της ακυβερνησίας» παρουσιάζοντας την απλή αναλογική ως «το τέρας που θα φέρει το χάος» επειδή φοβάται αυτές τις συμπράξεις.

Στο επίκεντρο οι μετεκλογικές συνεργασίες...

Στα πλέον ενδιαφέροντα πολιτικά καταγράφεται ότι η κ. Γεννηματά, αν και δεν είπε «ΝΑΙ» σε αυτό το προσκλητήριο Τσίπρα, απέφυγε κατά την ομιλία της και να κλείσει ευθέως την πόρτα, προκαλώντας λίγη ώρα αργότερα τις έμμεσες αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος υπενθύμισε ότι και τις δύο φορές διακυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και διερωτώμενος με νόημα ποιος θα ήθελε να συνεργαστεί με την πολιτική δύναμη της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.

Φ. Γεννηματά: Τυχοδιωκτισμός τα θεσμικά παιχνίδια με ζαριές διπλών εκλογών

Άδικο, αδύναμο, αλαζονικό και καθρέφτη των φόβων της ΝΔ για το μέλλον, χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με αυτό φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος.

Στηλιτεύοντας, δε,  τα σενάρια περί πρόωρων και διπλών εκλογών, τόνισε σε αυστηρό ύφος: «Πιθανόν ο κ. Μητσοτάκης να φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική, αλλά μπορεί αυτή να είναι η πρώτη του αυταπάτη. Θεσμικά παιχνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι και τυχοδιωκτισμός και ένδειξη μεγάλης αδυναμίας κι αγωνίας για το μέλλον».

Δ. Κουτσούμπας:  Δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή κι ανόθευτη αναλογική χωρίς μπόνους εδρών και πλαφόν εισόδου στη Βουλή υπερασπίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι αυτή δεν παζαρεύεται ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «εκβιασμό» διπλών εκλογών.

«Η Δημοκρατία σας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας. Με το δίπολο επιχειρείτε να εγκλωβίσετε τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και αν στο μέλλον χρειαστεί μια χαρά μπορεί να προκύψει συγκυβέρνηση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν σήμερα την ξορκίζετε... Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τα κάνατε πλακάκια, το δούλεμα πηγαίνει  σύννεφο», ανέφερε.  

Κ. Βελόπουλος: Επιβεβλημένη η σταθερή κυβέρνηση

Την αναγκαιότητα διασφάλισης σταθερής κυβέρνησης εν μέσω του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επικρίνοντας την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική και το γεγονός ότι ψήφισε τον σχετικό νόμο λίγο πριν την αποχώρησή του από την εξουσία. «Δυσκολεύετε την Ελλάδα και το έθνος να κυβερνήσει. Δεν μπορεί να πριονίζεις την καρέκλα του επόμενου πριν τις εκλογές. Αν αυτό δεν λέγεται πολιτική υποκρισία πώς λέγεται;», ανέφερε.

Γ. Βαρουφάκης: Διαστρέβλωση η ενισχυμένη αναλογική

«Η ενισχυμένη αναλογική δεν είναι τίποτε άλλο από τη διαστρεβλωμένη αναλογική, την παραβίαση της αναλογικότητας», σχολίασε από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.