ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου συζήτησαν για Τουρκία και Λιβύη

Οι εξελίξεις στην περιοχή και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασία, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Δένδια, στην Αθήνα.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες των δύο πλευρών, προκειμένου να επιτευχθεί ο συντονισμός και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Τόνισε ότι μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον προκλήσεων και αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, ορισμένα κράτη θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ο συντονισμός και οι κοινές πρωτοβουλίες των δύο χωρών.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας «που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο από όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα. Εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να ανταποκριθεί σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί λύση του προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Εκτίμησή μας είναι ότι λύση του Κυπριακού θα έχει καταλυτικό αντίκτυπο τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στα περιφερειακά ζητήματα αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι και σημείωσε ότι η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων θα κρίνουν την αξιοπιστία της και το μέλλον της. «Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ξεκάθαρη προσέγγιση και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο για να ανταποκριθεί η ΕΕ στις σημερινές προκλήσεις», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με το αν η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από την στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Τουρκία και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται το θέμα των στοχευμένων μέτρων κατά εταιριών και φυσικών προσώπων για την προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στέλνονται τα σωστά και αναγκαία μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πόσο και αν θα προχωρήσει η σχέση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία. Ακόμη, επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η πρώτη σχετική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, είπε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας, παράλληλα, ότι σημαντικό μέρος ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση έχει η Τουρκία. «Είναι ιδιαίτερη ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας «που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη. «Ισχυρισμοί για συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο δεν πείθουν κανέναν», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες Αθήνας και Λευκωσίας και οι συνεργασίες με άλλες χώρες στην περιοχή, δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, υπογραμμίζοντας ότι όποιος σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει. Χαρακτήρισε, επίσης αντιπαραγωγική και απομονωτική τη στάση που τηρεί η Τουρκία.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει και να εργαστεί με κάθε τρόπο για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με το διάβημα που έστειλε το Ιράν στην Ελλάδα, με το οποίο προειδοποιεί ότι πιθανή βοήθεια της Αθήνας σε αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αύριο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Ιρανό ομόλογο του, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:24

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.