Η Ελλάδα δεν επιλέγει την κλιμάκωση με την Τουρκία

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν επιλέγει την κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία αλλά τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, εκφράζουν διπλωματικές πηγές της χώρας.

Αναφορικά με το ζήτημα του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης και την κατάθεσή του στον ΟΗΕ, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει ζητήσει να μην αναρτηθεί το κείμενό στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, λόγω του άκυρου χαρακτήρα της συμφωνίας.

Τη συγκεκριμένη θέση αναμένεται να επαναλάβει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η στρατηγική της Τουρκίας να αποκομίσει οφέλη μέσω παράνομων ενεργειών είναι λανθασμένη, ενώ επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει «σύμφωνα με τις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Αναφορικά με το casus belli, το οποίο επικαλείται η Τουρκία, οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο νομικό επιχείρημα τύπου casus belli και ως εκ τούτου αγνοείται από την ελληνική διπλωματία.

Επιπλέον, οι πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η Τρίπολη λειτουργεί υπό τον εκβιασμό της Τουρκίας, ενώ αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει στοιχεία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την παράνομη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λιβύης, οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό αποτελεί ένα ενδεχόμενο υπό εξέταση, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, η Αθήνα δεν επιθυμεί να προκαλέσει κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον λιβυκό πληθυσμό.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οι διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν είναι κάτι που η Αθήνα αποκλείει, σημειώνοντας ωστόσο ότι προηγείται ο διάλογος με την Τουρκία. Ταυτόχρονα η Αθήνα διαμηνύει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα έχει την επόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:54

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.