Ελλάδα: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο

Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις». Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και 85 βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Την ίδια ώρα, περίπου 200 μετανάστες διαδήλωναν στο Σύνταγμα, την ώρα που η Βουλή υπερψήφιζε το νομοσχέδιο για το άσυλο. Οι πρόσφυγες υποστηρίζουν πως η χορήγηση ασύλου γίνεται άπιαστο όνειρο και φοβούνται πως θα αναγκαστούν να φύγουν από την Ελλάδα.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν προστατεύει όσους κινδυνεύουν. Είναι μια κόλαση για τους Αφρικανούς, αφού ξαφνικά βρισκόμαστε μετέωροι. Νιώθω πως δεν έχουμε μέλλον εδώ, νιώθω πως θα μας στείλουν πίσω» δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο 38χρονος Τζοχοβά Κουάρσι, μετανάστης από την Γκάνα.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ρατσιστικό. Κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους, τους πετάει στο δρόμο, τους διαλύει. Βγαίνουμε στους δρόμους για να στηρίξουμε τους πρόσφυγες που υποφέρουν και έχουν δικαιώματα όπως και εμείς. Θέλουμε τους πρόσφυγες στις γειτονιές μας και τα παιδιά τους στα σχολεία μας» υποστηρίζει η Μίτσι, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

«Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλλει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και ότι ο νέος νόμος διασφαλίζει την δίκαιη και γρήγορη εξέταση όλων των αιτημάτων ασύλου» μεταδίδει ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος.

Με κεντρικά συνθήματα «Όχι άλλες Μόριες, κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τα Προπύλαια.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συλλογικότητες, διεκδικούν μεταξύ άλλων την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ «αγωνίζονται για ανοικτά σύνορα, ανοικτές πόλεις, με δημόσιες δομές φιλοξενίας στις γειτονιές», καθώς επίσης και για την πλήρη κατοχύρωση «του δικαιώματος σε άσυλο και στέγη για όλους τους κατατρεγμένους των πολέμων, των δικτατοριών, των κλιματικών καταστροφών και της πείνας».

Αυτή την στιγμή, τα αιτήματα ασύλου που εκκρεμούν ξεπερνούν τις 68.000. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, στην Ελλάδα έχουν εισέλθει περίπου 46.000 μετανάστες, ενώ 27.800 ζούνε στα νησιά του Αιγαίου.

 

«Δεν γίνεται να υπάρχουνε χώρες οι οποίες να απολαμβάνουν τα οφέλη από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που η Συνθήκη Σένγκεν τους εξασφαλίζει και ταυτόχρονα να αρνούνται πεισματικά να δείχνουν έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισκέφθηκε την Λέσβο και την Σάμο. Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς ζητεί την άμεση λήψη μέτρων με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

«Είδα με τα μάτια μου ανθρώπους να περιμένουν τρεις ώρες στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό. Είδα παιδιά με δερματικές παθήσεις που δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία. Πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Αυτές οι εικόνες είναι πραγματικά σοκαριστικές για για την Ευρώπη του 21ο αιώνα» δήλωσε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό (Βίντεο)
08:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.