Έλληνας ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν βοηθά στην προσπάθεια για ένα νοήμονα διάλογο

Τη θέση ότι η στάση της Τουρκίας καθιστά δύσκολη την έναρξη ενός νοήμονα διαλόγου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”.



Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Τουρκία δεν βοηθάει «την προσπάθεια να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο. Να βρούμε άκρη».

Παράλληλα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα που θέλει μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη Τουρκία και μια Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία μοιάζει να επιζητεί λιγότερο από ό,τι η Ελλάδα μια τέτοια προοπτική.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι η παύση εκ μέρους της των προκλήσεων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Όμως δεν πρόκειται να απελπιστούμε. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, χτίζουμε –δεν σας κρύβω– τις συμμαχίες μας. Δεν προσερχόμαστε σε αυτή την προσπάθεια αγνοώντας την ανάγκη να έχουμε μαζί μας τη διεθνή κοινότητα, να έχουμε μαζί μας τους συμμάχους μας το ΝΑΤΟ, να έχουμε μαζί μας τους εταίρους μας και φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής προγραμματισμένη συνάντηση.

«Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, όπως ξέρετε, ήταν μια τοποθέτηση πολύ ισορροπημένη. Μια τοποθέτηση δηλαδή που θέτει τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν μέσα σε ένα πλαίσιο λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει αυτό και αυτό και αυτό. Παρά ταύτα πρέπει να υπάρχουν επικοινωνίες. Δεν μιλάμε για συνάντηση συγχωροχάρτι ή  συνάντηση που αγνοεί τα όσα απαράδεκτα κάνει η Τουρκία τόσο στο Αιγαίο, όσο και εις βάρος της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι παρά τις διαφωνίες της Νέας Δημοκρατίας με τη συγκεκριμένη συμφωνία «η χώρα έχει μια συμβατική δέσμευση απέναντι σε μια άλλη χώρα», την οποία οφείλει να τηρήσει, όπως είπε.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι και από την πλευρά της η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να τηρήσει και αυτή «στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία, τις δικές τους δεσμεύσεις».

Ερωτηθείς αν η παρούσα κυβέρνηση προτίθεται να επιχειρήσει την τροποποίηση σημείων της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε προβληματικά, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσει τη γείτονα χώρα για την ορθή χρήση των Άρθρων της συμφωνίας, ειδικά αυτών που αφορούν την εθνικότητα και τη γλώσσα.

«Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης στιγμής υπεγράφη και κυρώθηκε δεν είναι δυνατόν», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:29

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.