Βαρβιτσιώτης: Δεν θα διευκολύνουμε το ιρανικό τάνκερ

«Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 σχετικά με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που φέρεται να κινείται προς το λιμάνι της Καλαμάτας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες, όπως είπε, υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας.

Μετά και τις χθεσινές προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. «Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας, λέγοντας ότι «εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

Σύμφωνα με τον ΑνΥΠΕΞ, το συγκεκριμένο πλοίο, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου» και πρόσθεσε ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η Κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, λέγοντας ότι το φορτίο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού.

Όπως τόνισε, για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική η ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ανέφερε επίσης ότι το πλοίο και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:47

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.