Συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Υποδεχόμενος τον κ. Στυλιανίδη, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του, συγχαίροντάς τον για τον τρόπο με τον οποίο επιτέλεσε τα καθήκοντά του ως Επίτροπος σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, όπως είπε.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος υπήρξε «από τους πρώτους υπερασπιστές της ανάγκης να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της πολιτικής προστασίας», ένας μηχανισμός, που όπως είπε, υλοποιείται πλέον υπό την καθοδήγηση του κ. Στυλιανίδη.

«Αυτή είναι μια σημαντικότατη παρακαταθήκη για την Ευρώπη της επόμενης μέρας. Μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και μια δυνατότητα ως Ελλάδα να προσφέρουμε βοήθεια όποτε αυτή μας ζητηθεί, αλλά να δεχθούμε τη βοήθεια όποτε εμείς βρεθούμε σε μια φάση κρίσης και ανάγκης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πολιτικής προστασίας.

Ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την ουσιαστική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε ότι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι καθοριστικής σημασίας.

«Συμπληρώνεται την Τρίτη ένας χρόνος από αυτήν την καταστροφή [στο Μάτι] που πιστεύω ότι χάραξε τη μνήμη κάθε Έλληνα. Ποτέ ξανά. Και αυτό το “ποτέ ξανά” έχει να κάνει με εθνικές δυνατότητες, με την εθνική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αλλά έχει να κάνει και με ευρωπαϊκές δυνατότητες. Θα είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Επισήμανε, ακόμα, ότι οι φυσικές καταστροφές αφορούν πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά σε περιπτώσεις καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή όπως οι μεγάλες πυρκαγιές και οι μεγάλες πλημμύρες. Όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα φαινόμενα «με ευσυνειδησία, με επαγγελματισμό και δίνοντας πάντα απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι ο τηλεφωνικός αριθμός 112  θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους, χαρακτηρίζοντας ως δραματικό το γεγονός ότι η χώρα δεν είχε καταφέρει να λειτουργήσουμε αυτόν τον μηχανισμό. «Και βέβαια εν τω μεταξύ, εντός ενός μήνα θα έχουμε ένα σύστημα ειδοποίησης με μηνύματα και με geolocation, ώστε να μπορούμε να στέλνουμε τουλάχιστον μηνύματα στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να ειδοποιηθούν συμπολίτες μας οι οποίοι κινδυνεύουν», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Εν συνεχεία, ο κ. Στυλιανίδης συνάντησε τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο. Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Πικραμμένος εξήρε τις ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα οικοδόμηση στενών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Ηνωμένα Έθνη, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και την κοινωνία των πολιτών, ώστε οι κοινές ανθρωπιστικές δράσεις να είναι πιο αποτελεσματικές.
 
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για τα μέτρα επιχειρησιακής ενίσχυσης του νέου συστήματος ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας (rescUE) και ειδικότερα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης συνοδευόταν από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη και τα μέλη του γραφείου του, Ζαχαρία Γιακουμή και Φίλιππο Σαββίδη.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)  

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:31

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.