Μιλάω τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου απάντησε ο Τσίπρας στον Ερντογάν

Ο `Ελληνας Πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα αλλά μιλάει τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, μιλάει τη γλώσσα της λογικής, μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας νωρίς το απόγευμα στο στρατόπεδο "Σταυριανάκου" της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και απευθυνόμενος προς τα μέλη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην Κύπρο.

Συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις και είπε απευθυνόμενος στον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό ότι ‘λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του αλλά εγώ θα συνεχίσω τον χαβά μου’, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας πως θέλει να απαντήσει.

Επεσήμανε πως πρώτον ο `Ελληνας Πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα αλλά μιλάει τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, μιλάει τη γλώσσα της λογικής, μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας, και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του αλλά μιλάει έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Ο `Ελληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ μετά την άφιξή του στην Κύπρο για να παραστεί στην κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, είπε πως "σήμερα σε μια ταραγμένη χρονική περίοδο στη γειτονιά μας, στην ευρύτερη περιοχή, οι προκλήσεις όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί. Και η χώρα μας όπως και η αδελφή μας Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων".

Για αυτό, πρόσθεσε, "είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίδεται το μήνυμα προς όλους ότι μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε. Και ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες. Και βεβαίως το τίμημα, πρέπει να το γνωρίζουν, θα είναι σοβαρό", υπογράμμισε.

Τόνισε πως "εμείς σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είμαστε μια χώρα της ειρήνης και του διαλόγου. Την ίδια στιγμή όμως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως γνωρίζουμε από την ίδια μας την ιστορία".

Και το μήνυμα λοιπόν της σημερινής μου παρουσίας εδώ είναι ότι η Ελλάδα την Κύπρο, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί τους πόρους της, να αξιοποιεί τον ενεργειακό της πλούτο εντός της ΑΟΖ της, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ακόμη πως "το μήνυμα είναι ότι θα στηρίξουμε την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".

"Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές. Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα, δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Και γνωρίζουν όλοι ότι είναι ένδειξη αδυναμίας. Και καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ, διότι όπως προείπα θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά τίμημα σοβαρό και εις ότι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη συνεργασία, που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή", επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν καλά πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, πάντοτε λειτουργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ανέφερε ακόμη πως η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλοι εσείς τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων δίνετε, και το γνωρίζω καλά αυτό, τον καλύτερο εαυτό σας κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, κρατώντας ψηλά τη σημαία της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια αλλά και την ειρήνη, επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως η πατρίδα θυμάται και θα θυμάται πάντα τα παιδιά της, τους ήρωές της, αυτούς που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους.

Εσείς εδώ τιμάτε την πατρίδα μας, ανέφερε, επισημαίνοντας στα μέλη της ΕΛΔΥΚ πως εκπροσωπούν στην Κύπρο τη σταθερή αλληλεγγύη, τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εκπροσωπούν και τον ρόλο της Ελλάδας ως του πιο σημαντικού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Στα δικά σας πρόσωπα σήμερα βλέπω όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα που υπηρετούν την πατρίδα, επεσήμανε.

Είπε πως αντιλαμβάνεται τί σημαίνει να υπηρετείς στην Κύπρο, τί σημαίνει να υπηρετείς στην πρώτη γραμμή σε κάθε ακριτική γωνιά της Ελλάδας

Πρόσθεσε πως ξέρει πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνουν εις πέρας με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή τους στο ακέραιο και πως η αποστολή τους αυτή δεν είναι εύκολη.

Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου και η παρουσία σας εδώ είναι πολύ ουσιαστική, υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Εκπροσωπείτε και υπηρετείτε πολύ σημαντικές αξίες, τις αξίες που πρεσβεύει η Ελλάδα, αξίες όπως αυτή του αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.