Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %22 %633 %2019 %17:%Ιουν

Eλληνικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για Συνθήκη Λωζάνης από Τουρκία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη θέση ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Τουρκία», εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι περί «παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης» από την Ελλάδα στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.

«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο κ. Γεννηματάς.

Τόνισε παράλληλα ότι η Ελλάδα προχωρά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, θεσμοθετώντας πρόσφατα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, τα οποία χαιρετίστηκαν, όπως είπε ο κ. Γεννηματάς, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικότερα ως προς το επίμαχο ζήτημα των Μουφτειών, το οποίο αφορούσαν οι δηλώσεις Ακσόι, ο κ. Γεννηματάς σημείωσε ότι η Ελλάδα «προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στη Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας», όπως ανέφερε ο κ. Γεννηματάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ