Λήψη μέτρων μετά τις δηλώσεις στήριξης της Κύπρου, ζήτησε ο ΥΠΑΜ από τους ομολόγους του

Για την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας, ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.

Ο Υπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις του στην κάμερα του ΓΤΠ, ανέφερε στους ομολόγους του τις κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους εξήγησε ότι "εκτός του αυτονόητου, ότι επηρεάζονται κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επηρεάζονται και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα". "Τους έχω υπενθυμίζει", δήλωσε ο Υπουργός, "το γεγονός ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου επηρεάζονται άμεσα με αυτές τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας".

"Ευχαρίστησα την κ.Μογκερίνι για τη διαχρονική στήριξη και τις δηλώσεις αλληλεγγύης και ειδικά χθες μετά το πέρας της Συνόδου με τους Υπουργούς Εξωτερικών, στην οποία στην ουσία έχει καλέσει την Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση, έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ", τόνισε ο Υπουργός.

"Πιστεύω όμως ότι πλέον, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μετά από αυτόν τον κύκλο των δηλώσεων, είναι η λήψη μέτρων και η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα ενεργήσει κατάλληλα έχοντας από σε παρακολούθηση τις ενέργειες της Τουρκίας", δήλωσε ο Υπουργός.

"Για εμάς είναι πλέον σαφές ότι όλα τα βήματα γίνονται για τερματισμό αυτής της παρανομίας", κατέληξε.

Την θέση της Κύπρου στήριξε και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι τα μέτρα δεν έχουν μεν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα, αλλά "παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση".

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι με την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Αγγελίδης συναντήθηκε και με τις Υπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Γερμανίας τις οποίες επίσης ενημέρωσε για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τις Υπουργούς Άμυνας είχε, επιπρόσθετα, την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για θέματα που αφορούν την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Ειδικότερα με την ομόλογο της Ιταλίας είχει την ευκαιρία να συζητήσει και για τα συμφέροντα της ιταλικής εταιρίας ENI που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ. "Έχει επαναληφθεί η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται αυτό τον καιρό και απόδειξη ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον τερματισμό αυτής της παρανομίας", είπε ο Σ.Αγγελίδης

Σημειώνεται ότι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν θέματα άμυνας. Συγκεκριμένα, τους Υπουργούς απασχόλησε η πρόοδος εφαρμογής της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και η κατάσταση ασφάλειας στην υποσαχάρια Αφρική (Sahel). Οι Υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, στην παρουσία της Αν. Γενικής Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, όπου ο κ. Αγγελίδης υπέδειξε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ σε θέματα υβριδικού πολέμου, καυτηριάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η οποία, όπως τόνισε, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, οι Υπουργοί Άμυνας παρακάθισαν, επίσης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, κατά την οποία παρουσιάστηκε από την Επικεφαλής του Οργανισμού Φ.Μογκερίνι η αναφορά εφαρμογής της μακροπρόθεσμης επισκόπησης του Οργανισμού. Συμφωνήθηκε, επίσης, η επανεξέταση της αναθεώρησης της απόφασης του Συμβουλίου που αφορά στον καθορισμό του καταστατικού, της έδρας και των κανόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας εντός του 2020. Επιπρόσθετα, σε ειδική τελετή πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν τη Διευθέτηση Προγράμματος Κατηγορίας «Α» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αναφορικά με την βελτίωση των Διασυνοριακών Στρατιωτικών Μετακινήσεων εντός και εκτός ΕΕ.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει σήμερα στη Γαλλία για συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της χώρας, με κύριο θέμα συζήτησης τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίoυ, ΡΙΚ Βρυξέλλες 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.