Το Ε.Σ. καταδικάζει ομόφωνα τις τουρκικές παραβιάσεις

Ομόφωνα καταδικάζει το Εθνικό Συμβούλιο, την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις παράνομες ενέργειες και δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση, το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει επίσης όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζητεί επιτακτικά όπως τερματιστούν αμέσως όλες οι τουρκικές ενέργειες και οι απειλές για χρήση βίας και να υπάρξει μείωση της έντασης και σεβασμός της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται, επίσης, η σημασία της αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αυτές.
Στο ανακοινωθέν, τονίζεται ότι χωρίς τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η χώρα τελεί υπό απειλή και κινδυνεύει, και σε τέτοιες στιγμές προέχει η ενότητα, ήταν η λακωνική αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις στις οποίες προέβη ενωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι είναι δικαίωμα του κυρίου Κυπριανού και του ΑΚΕΛ να εκφράζουν τις δικές τους θέσεις.
Για τα διαμειφθέντα στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.Προτάσεις που εξυπηρετούν τον στόχο της διατήρησης της προοπτικής επίλυσης του κυπριακού και ανατροπής των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέθεσε το ΑΚΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο.  

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού, υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.  
Τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πει στο Γενικό Γραμματέα ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στη βάση της έκθεσης Γκουτέρες του Σεπτέμβρη του 2017, στην οποία περιλαμβάνονται οι συγκλίσεις και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας.  
Ο Άντρος Κυπριανού καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και έκαμε λόγο για τυχοδιωκτική συμπεριφορά από την πλευρά της Άγκυρας.  
Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίες είπε, περιορίζουν το χρόνο που έχουμε για να συζητούμε για λύση στη βάση ομοσπονδίας.
Προειδοποίησε δε, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, από τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουμε απέναντί μας πολιτικούς που θα επιμένουν σε λύση δύο κρατών.

Σε ανακοίνωσή της, η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι αυτό το οποίο προέχει είναι η ενότητα.  
Σημειώνει, ότι η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να βρει τις πολιτικές δυνάμεις σε κοινό μέτωπο και οι όποιες απόψεις να παραμείνουν εντός του Εθνικού Συμβουλίου.
Αυτό που προέχει, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι ο σωστός συντονισμός, για αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Ξεχωριστές δηλώσεις, επισημαίνει η Συμμαχία Πολιτών, υποσκάπτουν την κοινή θέση και την προσπάθεια συσπείρωσης, σε κοινές θέσεις.

Η πρόεδρος της "Αλληλεγγύης" Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αμετάθετους στόχους, την κατάληψη της Κύπρου και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και ότι επί του παρόντος υποβαθμίζει και υποτιμά την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η δική μας θέση, είπε η κυρία Θεοχάρους, είναι ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε οποιοδήποτε μέτρο που να προκαλεί κόστος στην Τουρκία και συνεπώς δεν μπορεί να αποκλείεται η αποτελεσματικότητά του.

Την ανάγκη για ενότητα, αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα, επισημαίνει ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.   
Τονίζει, παράλληλα, την ανάγκη σύγκλησης έκτακτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων προς την Τουρκία, κατά ανάλογο τρόπο με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.  
Ο Γιώργος Περδίκης, επισημαίνει ακόμη, ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν και άλλα όπλα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως η τελωνειακή σχέση με την Άγκυρα, η συμφωνία για τη βίζα και οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

.Η πατρίδα μας τελεί υπό καθεστώς απειλής και βρίσκεται σε εξέλιξη μια δεύτερη εισβολή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. Προς αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κύριος Χρίστου εισηγείται μεταξύ άλλων, όπως ζητηθεί η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να επιβληθεί στην Τουρκία εμπάργκο όπλων. Εισηγείται, ακόμη, την ενεργοποίηση του άρθρου 42, προκειμένου να παραχωρηθεί προς την Κύπρο ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.