Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %20 %627 %2019 %17:%Απρ

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Ακάρ: Η Τουρκία να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Τουρκία ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως αυθαίρετα το ερμηνεύει, απαντά η Αθήνα στις απειλές Ακάρ.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις. Η Αθήνα καθιστά σαφές ότι η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την Τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση κατά την οποία μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμα της, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα επιθυμεί να καλλιεργήσει.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών και κάλεσε τον ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, διαφορετικά η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.
Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «πρέπει να δοθεί τέλος στις παραβιάσεις που είναι αντίθετες με τις συνθήκες, τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχιστεί το μη αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών. Αναμένω από τον αγαπητό μου φίλο, τον Έλληνα ομόλογό μου στο πλαίσιο των ειλικρινών, εποικοδομητικών επαφών και των σχέσεων καλής γειτονίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα τόσο σε αυτό όσο και στα άλλα θέματα. Διαφορετικά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία σέβεται πάντοτε τις διεθνείς συμφωνίες. “Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε και από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο”, ανέφερε.
Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ακόμη ότι εργάζονται για να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο και με διάλογο τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Μεσόγειο και την Κύπρο.
Για τους S400, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της Τουρκίας απέναντι στην αεροπυραυλική απειλή. “Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα και άλλες σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν S300. Αντικρίζουμε με σεβασμό τις αποφάσεις των χωρών αυτών σε αυτό το θέμα. Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία ω σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στις διμερείς της σχέσεις και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής και του κόσμου”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή: Αλφόνσος Βιτάλης, Ελλάδα , Αννα Ανδρέου , Τουρκία