Θεσσαλονίκη: Πλαστά χαρτονομίσματα "υψηλής" ποιότητας!

Παραχαραγμένα χαρτονομίσματα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ, τα όποια κατασκεύαζαν σε αποθήκη της δυτικής Θεσσαλονίκης όπου είχαν εγκαταστήσει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήρι, σκόπευαν να διοχετεύσουν στην ελληνική και ξένη αγορά μέλη κυκλώματος, που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν επτά Έλληνες, ηλικίας 40 έως 64 ετών, ενώ για συμμετοχή στην ίδια εγκληματική οργάνωση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη τριών ατόμων και ερευνάται η εμπλοκή επιπλέον προσώπων, άγνωστων προς το παρόν στις αρχές. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, ονομαστικής αξίας 200.000 δολαρίων, η ποιότητα των οποίων χαρακτηρίζεται «υψηλή» από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνες αστυνομικών του τμήματος Παιονίας Κιλκίς. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από την έρευνα προέκυψε ότι κατά τους τελευταίους μήνες -και τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι- η εγκληματική οργάνωση διακίνησε παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, ονομαστικής αξίας 10.000 δολαρίων, στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενώ φαίνεται ότι σχεδίαζε να επεκτείνει τη δράση της και εκτός ελληνικών συνόρων, διοχετεύοντας πλαστά δολάρια στη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ και την Κύπρο.

Προκειμένου να καταλήξουν στην αγορά τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν να βρουν αγοραστές, στους οποίους τα πουλούσαν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή, για κάθε εκατοδόλαρο που κατασκεύαζαν, ζητούσαν το 1/4 της αξίας του, αξιώνοντας η είσπραξη των χρημάτων να γίνει σε ευρώ.

Για «υψηλής ποιότητας» παραχαραγμένα έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, τονίζοντας ότι το κύκλωμα έδινε «ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα της παραχάραξης». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, από τους δέκα κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα, οι τρεις είχαν αναλάβει να χρηματοδοτήσουν την παράνομη δραστηριότητα (πρώτες ύλες, μηχανές, εργαλεία κλπ.), τέσσερις ασχολούνταν με το εργαστήριο και οι υπόλοιποι τρεις διακινούσαν τα πλαστά. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας τυπογράφος, ενώ άλλος κατηγορούμενος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η κατασκευή των πλαστών χαρτονομισμάτων γινόταν σε αποθήκη στο Ελευθέριο - Κορδελιό, δυτικά της Θεσσαλονίκης, όπου το κύκλωμα είχε εγκαταστήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, το οποίο διέθετε έξι εκτυπωτικά μηχανήματα, μεταλλική μήτρα και μεταλλικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις, μηχανήματα συμπίεσης, μεταξοτυπίας και εμποτισμού χρώματος, συσκευές ελέγχου γνησιότητας και καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, όπως επίσης διάφορα άλλα εργαλεία και σύνεργα.

«Η πληρότητα του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου αναδεικνύει την επαγγελματικού τύπου λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης και την εξειδίκευση των μελών στο πεδίο της κατάρτισης πλαστών χαρτονομισμάτων» είπε ο αστυνόμος Πέτρος Τάνος, επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε έρευνες που έγιναν τόσο στο εργαστήριο, αλλά και σε σπίτια των συλληφθέντων, κατασχέθηκαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, ονομαστικής αξίας 200.000 δολαρίων, όπως επίσης στυλό ανίχνευσης πλαστών και μεγεθυντικοί φακοί, ενώ στην κατοχή ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκε μαρμάρινη επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις το νόμου περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να τους παραπέμψει σε κύρια ανάκριση.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.