Συναντήσεις Τ. Χ. Λουτ με Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από τη Λευκωσία, αρχίζει σήμερα τον νέο κύκλο διερευνητικών επαφών της για το Κυπριακό, η Τζέιν Χολ Λουτ.

Η αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού στις 11 και 30 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Το απόγευμα  θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου στις τέσσερις θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Η νέα αποστολή της κυρίας Λουτ αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, στη βάση της τελευταίας έκθεσης και οδηγιών του γενικού γραμματέα, προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προθέσεις των εμπλεκομένων πλευρών, για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.
Αναμένεται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα επισκέψεων της κυρίας Λουτ σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ενημέρωση Συμβουλίου Ασφαλείας

Σε θετικό  κλίμα διεξήχθησαν χθες οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια των οποίων τα μέλη ενημερώθηκαν από τη βοηθό γενική γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ροζμαρί ΝτιΚάρλο για την έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και την αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ Αποστόλης Ζουπανιώτης, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία και εκφράστηκε η υποστήριξη στις προσπάθειες τις κυρίας Λουτ.
Χαιρετίστηκε παράλληλα το άνοιγμα των διόδων και επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησης του καλού κλίματος και της περαιτέρω προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Το θέμα των υδρογονανθράκων εγέρθηκε από τους Αμερικανούς, οι οποίοι σύμφωνα με διπλωμάτη μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημέρωσαν για τις επικείμενες έρευνες της ΕΧΧΟΝ στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημείωσαν ότι πρόκειται για ερευνητικές διεργασίες και όχι για εκμετάλλευση και αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχίες ή έναυσμα για εντάσεις. Επισήμαναν ακόμα την αμερικανική θέση ότι τα οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να διανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της λύσης.
Οι αναφορές στη δήλωση του προεδρεύοντα του Σώματος για τη βάση της λύσης και τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, ήταν ένα από τα ζητήματα στα οποία επέμεινε η κυπριακή αντιπροσωπεία, στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης.
Το αίτημα έγινε δεκτό και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες αναγνώρισαν ότι αν και δεν υπήρχε σχετική αναφορά του Γενικού Γραμματέα στην έκθεσή του, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θέτουν το πλαίσιο.
Το ζήτημα του «επείγοντος» που έθεσε στην έκθεσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες συζητήθηκαν επίσης τις ημέρες πριν από σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Τουρκία να ζητεί επίμονα διατύπωση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως χρονοδιάγραμμα.
Στο αρχικό κείμενο, εκφραζόταν η συμφωνία των μελών του Σώματος με την επισήμανση της έκθεσης του Γενικού Γραμμετέα ότι «το αμετάβλητο στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό κι ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να ετοιμαστεί με αίσθηση επείγοντος».
Ωστόσο η Ρωσία διαφώνησε και τελικά χρησιμοποιήθηκε ο όρος «χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:49

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.