H Αθήνα επιδιώκει να χαμηλώσει την ένταση με τα Τίρανα

Να πέσουν οι τόνοι με τα Τίρανα θέλει η Αθήνα μετά τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις των υπουργείων εξωτερικών αλλά και την παρέμβαση του Έντι Ράμα που προκάλεσε ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα το μεσημέρι της Κυριακής.

Χθες η Πρέσβης της Αλβανίας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου της επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας, έπειτα από το περιστατικό στους Βουλιαράτες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το διάβημα επιδόθηκε από ανώτατο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου και κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με την ανακοίνωση του Υπουργείου, που έκανε λόγο για ένα απαράδεκτο περιστατικό. Η Αθήνα ζητά τη απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας, για αυτό τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Ελληνική Αστυνομία αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε συντονισμό με τις αλβανικές Αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Πάντως το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών έκανε λόγο για “αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του γεγονότος” στην Ελλάδα, στον απόηχο της ανάρτησης του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, που χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ “τρελό” τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «την απογοήτευσή του για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο όχι μόνο δεν καταδίκασε την ένοπλη επίθεση κατά των δυνάμεων επιβολής του νόμου αλλά μιλά για "απαράδεκτες απώλειες της ζωής”». Επικαλούμενο την αλβανική αστυνομία το υπουργείο υποστήριξε ότι πρόκειται «για ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό» και για μια «σκανδαλώδη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας έναντι της αλβανικής αστυνομίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση ώστε να αποφευχθεί να αποδοθεί πολιτική και διπλωματική χροιά στο «άνευ προηγουμένου περιστατικό» και με διαβεβαιώσεις προς την Αθήνα ότι η γειτονική χώρα «είναι ένας ασφαλής και ειρηνικός τόπος για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ελληνικής εθνικότητας».

Πάντως η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν πως το τραγικό περιστατικό σχετίζεται με την ύψωση της ελληνικής σημαίας, ενώ φαίνεται πως επιβεβαιώνει πως ο Κατσίφας αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας.

Εξάλλου,τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα οι οποίες διαπιστώθηκαν από την επιτόπια έρευνα περιέγραψε ο γιατρός και φίλος του, Π. Πάπιστας.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, η σορός του 35χρονου ομογενή εντοπίστηκε ψηλά στο βουνό σε μία μεγάλη λίμνη αίματος ενώ σε απόσταση 50-80 μέτρων υπήρχαν μεγάλες ποσότητες αίματος.

«Το αίμα ήταν ζωντανό, κόκκινο, που σημαίνει ότι ήταν ζωντανός», όταν τον έσυραν στην πλαγιά, είπε ο κ. Πάπιστας και εκτιμά ότι η χαριστική βολή δόθηκε εξ επαφής.

Ο κ. Πάπιστας ανέφερε ότι θα πάει στην Αλβανία ο ιατροδικαστής Ιωαννίνων, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης προκειμένου να διαπιστώσει πότε και πως πυροβολήθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αλβανικές Αρχές έχουν απορρίψει το αίτημα της οικογένειας για ιατροδικαστική εξέταση από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα.

Περιγράφοντας τα όσα προηγήθηκαν τις μέρες πριν από την Κυριακή, ο κ. Πάπιστας έκανε λόγο για μία τεταμένη κατάσταση μεταξύ της ελληνικής μειονότητας και κυρίως του Κατσίφα και της αλβανικής αστυνομίας.

«Αυτό το παιδί ήταν η ψυχή της οργάνωσης και μέρες πριν, όταν είχε αρχίσει ο σημαιοστολισμός, οι Αλβανοί αστυνομικοί του έλεγαν πως “όποια σημαία και να σηκώσεις, εμείς θα την κατεβάσουμε”», κατέληξε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα αρνείται να παραλάβει τη σορό και έχει κάνει αίτημα στις αλβανικές Αρχές για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη, η οποία ωστόσο έχει απορριφθεί.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι αλβανικές Αρχές απέρριψαν το αίτημα της οικογένειας διαμηνύοντας πως ο Αλβανός ιατροδικαστής έκανε την έρευνα που έπρεπε να κάνει και δεν χρειάζεται δεύτερη εξέταση

Η οικογένεια θα καταθέσει σήμερα νέο αίτημα μέσω του Έλληνα προξένου.

 

Σύνταξη: Μάριος Καραολής

Πηγή: Reader.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:50

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.