Τσίπρας στους FT: Έτοιμος για επανεισδοχη αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία

Έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ώστε να καταστεί ευκολότερη η επιστροφή αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και άλλες χώρες υποδοχής, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η προθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού να δεχθεί μία ειδική συμφωνία με το Βερολίνο που θα περιορίζει τη «δευτερεύουσα μετακίνηση» προσφύγων από τα νότια σύνορα της ΕΕ προς το βορρά, δίνει στην καγκελάριο σημαντική ώθηση πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

Επισημαίνεται ότι η κα Μέρκελ τελεί υπό πίεση από τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες επιστροφής των αιτούντων άσυλο εκεί όπου έχει γίνει η εγγραφή εισόδου τους στην ΕΕ.

«Δε μας νοιάζει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία εάν αυτό θα βοηθήσει, ώστε να δώσουμε το σήμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομων μεταναστών)», λέει ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του προς τη βρετανική οικονομική εφημερίδα. Προσθέτει ότι έχει εκπνεύσει η ζωή του κανονισμού του Δουβλίνου για την κατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη.

Οι FT σημειώνουν ότι ανώτερος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως το κοινοτικό δίκαιο προβλέπει τη σύναψη διμερών συμφωνιών για την επίσπευση επιστροφής αιτούντων άσυλο.

Η εφημερίδα επικαλείται διπλωμάτες της ΕΕ που λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες με σκοπό την υπογραφή τέτοιων διμερών συμφωνιών, «δυνητικά με προσφορά οικονομικών κινήτρων για κράτη στην πρώτη γραμμή του μετώπου που επωμίζονται μεγάλο βάρος».

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία με τη Γερμσνία δε θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα δεδομένου ότι μόνο 50 με 100 αιτούντες άσυλο το μήνα διασχίζουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα», επαναλαμβάνει.

Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η όποια συμφωνία θα συνδεόταν με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις οικογένειες προσφύγων που έχουν χωριστεί, με κάποια μέλη να είναι στην Ελλάδα και αλλά βορειότερα στην Ευρώπη. Αναφέρει πως υπάρχουν 2.500 άνθρωποι από τέτοιες χωρισμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι το διακύβευμα στη συζήτηση για το μεταναστευτικό είναι υψηλό. «Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι πιο σοβαρό από […] συμφωνίες για δευτερεύουσες μετακινήσεις. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά είναι ποια Ευρώπη θέλουμε», δηλώνει.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραστούμε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη κατάσταση για τις χώρες στη γραμμή του μετώπου αλλά επίσης και για τη Γερμανία. Διότι δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εφόσον πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα», συμπληρώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνεχίζει λέγοντας ότι μία μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσα από μία «ολιστική προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των συνοριακών ελέγχων, εσωτερικές διευθετήσεις για τη διαχείριση ανθρώπων που φτάνουν στην ΕΕ, διευθετήσεις συνεργασίας με χώρες εκτός ΕΕ και ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το όραμα της Ελλάδας, όπως και της καγκελαρίου Μέρκελ, περιλαμβάνει μια αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν το ποιος χειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, όπως και τη σύσταση μίας Ευρωπαϊκής Αρχής Ασύλου και μιας πλήρως λειτουργικής υπηρεσίας συνοριοφυλακής της ΕΕ.

Κατά τον κ. Τσίπρα, «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα» διότι ο αριθμός των αφίξεων είναι κατά πολύ χαμηλότερος από την προσφυγική κρίση του 2015. «Αλλά είναι μία συζήτηση λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία», λέει ο πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ζήτημα που θα λήξει μετά από μία πιθανή ευτυχή κατάληξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κ.ο.κ. Είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:08

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΘΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (7)
21:29
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (6)
21:27
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (5)
21:26
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ; (4)
21:25
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ (3)
21:24
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (2)
21:23
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (1)
21:19
37η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας & Εκλογική Συμπεριφορά
21:13
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο σημερινός Χίτλερ
20:31
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.