"H Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα της Ευρώπης"

«Η συμφωνία θέτει οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα και εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης», δηλώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που βάζει τέλος στα μνημόνια και στη λιτότητα, χωρίς, ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα κερδίζει από τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεκαετή περίοδο χάριτος για το δάνειο του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που ισοδυναμεί με πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίων και τόκων μέχρι το 2032, καθώς και δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται η εκταμίευση 15 δισ., τα οποία αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, σημαίνει «ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον, ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο μη έκδοσης νέων ομολόγων».

«Άρα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις θέτουν οριστικό τέλος στη συζήτηση περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, εφόσον αυτή η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο χωρίς δεσμεύσεις για πιθανές εκταμιεύσεις.

Στην απόφαση του Eurogroup προβλέπεται ακόμα η επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες ή οχτώ εξαμηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση να επιτευχθούν οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που περιέχονται στην απόφαση. Όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, η επιστροφή των συγκεκριμένων χρημάτων δημιουργεί τη δυνατότητα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που περιέχονται στην απόφαση του Eurogroup, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για νέο Μνημόνιο, καθώς η πρώτη και κύρια δέσμευση είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022.

«Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν τη συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων. Σημειωτέον ότι πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μονάχα μια ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση, αυτή του 3,5%. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει, καθώς και η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις, οι οποίες πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.

Όπως υποστηρίζουν, η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% στη συνέχεια, γεγονός που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αφοσιωθεί σε αναπτυξιακές πολιτικές και να πάρει δημοσιονομική «ανάσα», διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των αγορών στο αξιόχρεο της χώρας και έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.