Θετική για την Ελλάδα η συμφωνία με πΓΔΜ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο

Ιστορική είναι η σημερινή μέρα για την Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής της πολιτικής φτάνει στο τέλος του. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατέληξαν σε συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και σε λίγη ώρα, σε παράλληλα διαγγέλματα, θα ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα στους λαούς των δύο χωρών.



Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της ελληνικής εθνικής γραμμής για το «ονοματολογικό»  κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσής του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν από λίγη ώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, η συμφωνία προβλέπει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων (erga omnes), ενώ βασική προϋπόθεσή της αποτελεί η Συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα πρέπει να προβεί η πΓΔΜ προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα σημεία αλυτρωτισμού που περιέχονται στο Σύνταγμά της. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η επιτευχθείσα συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι ότι αυτή θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφότου η πλευρά της πΓΔΜ προβεί στην κατοχύρωση των βασικών προϋποθέσεων και στην αναθεώρηση του Συντάγματός της.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μετά από τη συνάντησή τους θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και εν συνεχεία θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, προκειμένου να προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το Άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.  

Από την πλευρά, του ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι πλέον η ευθύνη για το αν η πΓΔΜ εννοεί την τήρηση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων εναπόκειται σε εκείνη και χαρακτήρισε εθνική θέση της ελληνικής πλευράς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ. Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν η πΓΔΜ τηρήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπει η συμφωνία και επιδείξει σεβασμό στην ιστορία, θα έχει ένα καλό διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:27

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.