'Πάμε να πάρουμε, όχι να δώσουμε τον όρο Μακεδονία', είπε ο Αλ. Τσίπρας

Η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε κομβικό σημείο και στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει πίσω τον όρο «Μακεδονία» όχι να τον παραχωρήσει ,δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.  



Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση σήμερα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και σε δηλώσεις μετά είπε ότι «μιας και βρίσκομαι εδώ, να το πω και αυτό, διότι ακούω ορισμένους οι οποίοι λένε «μην παραδώσετε».

"Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω, όχι να παραδώσουμε κάτι το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί. Από άλλους, όχι από μας. Οι βόρειοι γείτονές μας εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα, στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία. Και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε «πάτε να δώσετε». Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε.  Πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που, και αυτό είναι το οξύμωρο, έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές. Και το παραδέχονται οι άνθρωποι».

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέκλεισε, για μια ακόμη φορά, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι, μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο,  η κυβέρνηση θα έχει ένα χρόνο μπροστά της ένα χρόνο να ασκήσει ελεύθερα την πολιτική της. «Η θητεία της κυβέρνησής μας ολοκληρώνεται το 2019. Παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Έχουμε μπροστά μας άλλο ένα χρόνο για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας και να μπορούμε να λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος να μην το ζήσω αυτό, να είμαι πρωθυπουργός μέχρι το τέλος. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης οργανωμένη και δολοφονική και πρόσθεσε ότι ο κ. Μπουτάρης καθίσταται, πλέον, σύμβολο του αγώνα κάθε δημοκρατικού πολίτη για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια ανοικτή και δημοκρατική πόλη.

Παράλληλα, προανήγγειλε την στήριξή του στην υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη για τις επόμενες δημοτικές εκλογές σημειώνοντας: «Τον ενθάρρυνα να βγει μπροστά και επειδή το μαύρο μέτωπο νικιέται πολιτικά και στην κάλπη, να βγει μπροστά, ηγούμενος ενός ευρύτερου δημοκρατικού μετώπου, ώστε η Θεσσαλονίκη να μην γυρίσει πίσω, να παραμείνει ανοικτή και δημοκρατική».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΑΑΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.