Novartis: Κατατέθηκε η πρόταση για σύσταση προανακριτικής

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διάσκεψη των Προέδρων θα συζητηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αφορά στη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Δημήτριου Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γεώργιου Κουτρουμάνη για τις πράξεις α) δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, β) παθητικής δωροδοκίας και γ) απιστίας περί την υπηρεσία.
Αναλυτικά σε ότι αφορά στα αδικήματα, στην πρόταση αναφέρεται ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. Αντιθέτως, τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας πρέπει να διερευνηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή εάν αυτό τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εάν αποδειχθεί αυτό, τα αδικήματα θεωρούνται παραγραμμένα. Εάν δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η δικογραφία επιστρέφει στην τακτική Δικαιοσύνη.
Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), στην πρόταση αναφέρεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει εάν αυτά τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Σε καταφατική περίπτωση, τότε και για αυτά η σχετική ευθύνη θα έχει αποσβεστεί, ενώ σε αρνητική περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει και πάλι να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, «η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής η μόνη θεσμική οδός
Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής των αδικημάτων, υποστήριξε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να λάμψει η αλήθεια για την υπόθεση και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω και δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς. Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία αναρωτώμενος «ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα», υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματος. Τέλος, αναφέρθηκε στις συζητήσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το θέμα με πατριωτική ευθύνη και ρεαλισμό.
«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.
Αυτές οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας, αφορούν τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας, σημείωσε.
«Η χώρα», είπε, «κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας».
«Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης», είπε και πρόσθεσε ότι και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε.
«Μόνο που είναι άλλο η πολιτική εκτίμηση, η πιθανολόγηση και η εικασία, και άλλο να βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών. Που παίρνουν μάλιστα τη μορφή μιας ογκώδους δικογραφίας», σχολίασε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχει εντολή «όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χωρά στα βράχια, είναι πολύ μεγάλη».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:35

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.