Δέσμη ιδεών έδωσε ο Νίμιτς στους διαπραγματευτές

Την πεποίθηση ότι η διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία μπορεί να επιλυθεί στους προσεχείς μήνες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του  ΟΗΕ για την διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Οι επαφές του κ. Νίμιτς έλαβαν χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού κι ξεκίνησαν με χωριστές συναντήσεις και στη συνέχεια με τριμερή συνάντηση.


Όπως ανέφερε ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, έδωσε στα μέρη μία δέσμη ιδεών βασισμένες στα όσα συζητούν οι δύο χώρες, που ελπίζει ότι λειτουργήσουν ως υποβοηθητικό πλαίσιο για τις δυο κυβερνήσεις να σκεφτούν εποικοδομητικά. Παρόμοια ελπίδα εξέφρασε και για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, καθώς το πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ασφάλεια της περιοχής.

«Τις συζητήσαμε στη διάρκεια της συνάντησης. Καθώς μόλις τις έλαβαν και είχαν κάποια σχόλια και ερωτήσεις, θα τις μεταφέρουν στις πρωτεύουσες. Ελπίζω ότι η διαδικασία κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πρόκειται για δύσκολα θέματα τα οποία συζητούμε για περίπου 25 χρόνια. Υπάρχουν ισχυρές θέσεις και ισχυρά συναισθήματα και στις δύο χώρες, όμως υπάρχει και στις δύο η θέληση και η καλή συμπεριφορά για να φτάσουμε σε διευθέτηση αυτής της διαφοράς», είπε ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των προτάσεών του, διευκρίνισε όμως πως αν τη δει κανείς συνολικά είναι νέες, αφού αφορούν καινούργιο συνδυασμό ιδεών.

«Όταν μιλάας για μία διαμάχη 25 ετών είναι πολύ απίθανο να έχεις κάτι εντελώς καινούργιο. Όμως η κατάσταση στην περιοχή είναι αρκετά διαφορετική, οι συμμετέχοντες είναι διαφορετικοί και το βλέπω ως μία καλή δέσμη ιδεών, ένα συμβιβασμό κι ένα πακέτο με το οποίο και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αισθάνονται άνετα για μία αξιοπρεπή και λογική λύση».

Ο διεθνής μεσολαβητής είπε πως και οι δύο κυβερνήσεις του  απηύθυναν πρόσκληση να επισκεφθεί τις πρωτεύουσες και να συζητήσει μαζί του τις ιδέες αυτές. Πρόσθεσε ότι θα δει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες για την επίσκεψη.

«Αν επισκεφθώ την περιοχή τις προσεχείς δύο – τρεις εβδομάδες, ελπίζω θα λάβω μία αίσθηση αν είμαστε έτοιμοι. Τότε πιστεύω θα υπάρξουν εντατικές συνομιλίες, πιθανόν σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτή η ομάδα, πάντως, είναι έτοιμη να συναντηθεί εκ νέου. Οι επόμενοι 1-2 μήνες είναι μία καλή χρονική περίοδος για να σημειώσουμε σοβαρή πρόοδο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγέτες που πραγματικά επιθυμούν τη λύση του προβλήματος, που – όπως είπε – είναι προς το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών, αλλά και την περιοχή.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, για ονομασία με το όνομα Μακεδονία, ο κ. Νίμιτς αφού είπε ότι υπάρχουν και δύο χώρες άτομα και στις δύο χώρες με πολύ αρνητική συμπεριφορά.

«Η διαφορά αυτή υπάρχει για 25 χρόνια. Θα πρέπει να συνεχιστεί για ακόμη 25; Αυτό θα βοηθήσει τους νέους της περιοχής; Δεν το νομίζω. Ομως και οι δύο χώρες έχουν δημοκρατικά καθεστώτα και θα πρέπει να βρουν τον τρόπο. Αν δεν θέλουν συμφωνία, δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις σε βάρος του για έλλειψη αντικειμενικότητας, καθώς όλες οι ονομασίες που έχει προτείνει περιέχουν τον όρο Μακεδονία, είπε πως αυτό δεν ισχύει.

«Πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικό. Αναζητώ δυνατότητες που περιέχουν την αίσθηση του ρεαλισμού. Προσωπικά δεν πιστεύω είναι ρεαλιστικό να πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ θα δεχθεί να μην υπάρξει με κάποιο τρόπο στην ονομασία της τον όρο ‘Μακεδονία’. Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι ο λαός της θα το αποδεχθεί. Δεν προτείνω λοιπόν ονομασίες που δεν ανταποκρίνονται στον ρεαλισμό κι αυτό δεν νομίζω με κάνει μη αντικειμενικό. Αντιθέτως με κάνει πολύ αντικειμενικό».

Όπως διευκρίνισε ελληνική διπλωματική πηγή, οι ομάδες εργασίες που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα των υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι διμερές θέμα, στο πλαίσιο των ΜΟΕ που προωθούνται από τις δύο πλευρές και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της σημερινής συζήτηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.